En aggressiv form av svinpest med ursprung i Afrika söder om Sahara rycker allt närmare Sverige. Sjukdomen har redan drabbat andra delar av Europa och nu vidtas åtgärder för att om möjligt hindra att den får fäste i det svenska grisbeståndet.

Grisuppfödare inför stränga hygienregler och fler vildsvin ska också skjutas för att förhindra att smittan överförs från de bestånden till tamgrisar. Om sjukdomen drabbar Sverige kan det få mycket stora konsekvenser för grisuppfödning i landet.

Sjukdomen har länge funnits på den afrikanska kontinenten på den södra sidan om Saharaöknen. På senare tid har den till följd av globalisering och migration fått en kraftig spridning till andra kontinenter och nu även till EU.

Smittan överförs från gris till gris men också migrerande människor som varit i kontakt med smittade grisar fungerar som bärare av viruset. Detta tillsammans med globala transporter av smittat kött antas vara förklaringen till att den afrikanska svinpesten nu etablerat sig på flera andra håll i världen.

I Danmark byggs nu ett stängsel mot kontinenten för att hindra smittade vildsvin att komma in i landet. Stängslet stoppar dock inte virusbärande människor och köttransporter.

I Tyskland ska jägare hålla krismöte i slutet av månaden för att samordna massiv avskjutning av vildsvin. Men smittan kan alltså ta andra vägar och viruset är svårbekämpat då det kan överleva i flera år, till och med i fryst griskött.