Afrikansk svinpest är den senaste i raden av smittor från andra sidan jorden att invadera Sverige. Den påminner om ebola där den smittade dör av inre blödningar. Den fanns tidigare endast bland vilda grisar i Afrika söder om Sahara.

Det största utbrottet av den för Sverige tidigare främmande sjukdomen har skett bland vildsvin runt Fagersta. Här spärras nu stora naturområden i Dalarna och Västmanland av för all form av rekreation. Människor insjuknar inte av viruset i dess nuvarande form men kan sprida det vidare.

Den stora faran just nu är om smittan sprider sig till vanliga grisar. Det skulle få förödande konsekvenser för grisuppfödningen i Sverige och exporten av griskött. Men bara ryktet om att viruset finns här kan leda till svårigheter att avyttra svenska fläskköttsprodukter.

“Som att sitta i husarrest”

Boende som drabbas av restriktionerna är bedrövade och liknar dem vid den husarrest man upplevde när covid-pandemin rasade som värst. Följande restriktioner gäller:

• Förbud mot all typ av jakt
• Förbud mot svamp- och bärplockning
• Förbud mot skogspromenader utanför anlagd väg
• Förbud mot bad på icke allmän badplats
• förbud mot alla typer av skogsbruksåtgärder
• Förbud att släppa hundar lösa
• Förbud att anordna idrottsevenemang

Fordon och maskiner som har använts i lant- och skogsbruk i smittade zoner måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur zonen. Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

Döda djurkroppar bränns

Endast behöriga får vistas i de avspärrade områdena. Detta bland annat för att leta rätt på smittade och avlidna djur. Viruset lever kvar under lång tid efter att värddjuret avlidit och kan föras vidare om något annat djur äter av kadavret.

Döda djurkroppar som påträffas ska undersökas och sedan brännas. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger i en kommentar till situationen att “det kan bli väldigt väldigt allvarligt” och att den från södra Afrika importerade virussmittan om den inte hejdas kan äventyra stora delar av Sveriges livsmedelsförsörjning.

Många djursjukdomar muterar

Andra smittor som vi fått in i Sverige, exempelvis de afrikanska apkopporna och den asiatiska fågelinfluensan är exempel på sjukdomar som konstaterat tagit klivet från djur till människor. I nuläget drabbar den afrikanska svinpesten inte människor och så vitt man vet endast vildsvin och grisar. Det är oklart hur stor risken är för att viruset ska mutera.