William Hahne

T.v. Produkten. T.h. William Hahne, vice partiledare AfS. Foto: Faksimil Skyddsmask.com/Twitter

Inrikes

AfS-topp säljer andningsskydd till överpris: ”Viktigt att färre blir sjuka”

Publicerad 3/18/2020
Annons

Alternativ för Sveriges vice partiledare William Hahne kritiseras nu för att kapitalisera på den rådande bristen av skyddsmaterial mitt under coronaepidemin. 

Det var på måndagen som det avslöjades på forumet Flashback att Hahne registrerat ett bolag som säljer munskydd från Kina. Enligt Expressen tar Hahne ut ett ockerpris på hela 759 procent över det normala, vilket landar på 249 kronor.

Hahne vill inte kommentera hur mycket han tjänar per mask men försvarar sin prissättning med att han har tagit stor ekonomisk risk och att inköpspriserna på masker har stigit kraftigt eftersom efterfrågan har ökat.

– Om jag inte hade tagit enorma personliga risker hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, vilket kanske hade inneburit att människor i riskgrupper inte hade kunnat skydda sig från att bli smittade på samma sätt, skriver Hahne till Aftonbladet.

”Viktigt att färre blir sjuka”

När Hahne får frågan om tanken har slagit honom att skänka skyddsutrustningen svarar han att han riktar in sig på privatpersoner och yrken utanför sjukvården.

– Man ska inte glömma att även privatpersoner kan vara i behov av andningsskydd. Det finns många samhällsviktiga yrken utanför sjukvården och det är av högsta vikt att människor i olika riskgrupper gör vad de kan för att undvika att bli smittade. Om färre blir smittade så blir också sjukvården mindre belastad, vilket är mycket viktigt i nuläget, skriver Hahne i mejlet.

Hahne har publicerat ett inlägg på Facebook där han försvarar sin verksamhet med att han ”såg en möjlighet, tog en enorm personlig risk och satsade större delen av mitt livs besparingar”.

Två bröder i USA skänkte bort sitt lager

I USA uppmärksammades det nyligen att två bröder reste över 2 100 kilometer i delstaterna Kentucky och Tennessee för att tömma butiker på handsprit och annan skyddsutrustning mitt under coronasmittans framfart i landet.

De inhandlade produkterna lades sedan upp på Amazon till ockerpriser mellan 8 och 70 dollar beroende på storlek. Men Amazon stoppade försäljningen och brödraparet stod kvar med bland annat 17 700 flaskor handsprit. Efter uppmärksamhet från medier, kritik från allmänheten och en utredning om ocker meddelade bröderna till slut att de skänker bort sitt lager.

Senare stoppade även eBay försäljningen av handsprit och andningsmasker. I Sverige har både Blocket och Tradera strypt möjligheten för individer att sälja skyddsutrustning på deras plattformar.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons