Stefan Löfven 954

Genrebild/Stefan Löfven (S) Foto: LA2/Frankie Fouganthin

Inrikes

Aftonbladet ogillar när väljarna får säga sitt: ”Besvärligt och dyrt”

Publicerad 6/22/2021
Annons

Efter att riksdagen röstat bort statsminister Stefan Löfven (S) har rubrikerna om ”politiskt kaos” ackompanjerats av bestörtning över de förhållandevis låga kostnaderna ett extra val skulle innebära.

I samband med turerna efter valet 2018 räknade Valmyndigheten ut att det skulle kosta ungefär 346 miljoner kronor att genomföra ett val på nytt, en summa som jämfört med vad exempelvis migrationen årligen kostar framstår som låg.

– Vi har en plan för vad vi behöver göra dag för dag, säger Anna Nyqvist på Valmyndigheten till Aftonbladet som tycks förfäras över kostnaderna de demokratiska spelreglerna genererar.

”Att hålla ett extraval under en pandemi skulle bli både besvärligt och dyrt” och ”i stället för att förbereda midsommarfirandet så får de [politikerna] nu ägna sig åt att hantera ett politiskt kaos”, skriver tidningen.

400 miljoner

– Vi har alltid en generell beredskap för att genomföra extraval. Nu arbetar vi intensivt för att planera våra åtgärder under de första dagarna efter att ett eventuellt val har utlysts, säger Anna Nyqvist.

Utöver pandemin skulle även avbrutna semestrar och utbildningar kosta extra. Det ordinarie valet 2018 gick på knappt 400 miljoner. Enligt Anna Nyqvist skulle ett eventuellt extra val framåt sensommaren kosta ungefär lika mycket.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons