Urinrånarna
Inrikes

Aftonbladet om urin-rånarna: ”Barn i behov av särskilt stöd”

Publicerad 2/20/2020
Annons

Idag föll domen mot de rånare som urinerade på sitt offer – den 18-årige svenske pojken. Av filmen som publicerades först av Samhällsnytt framgår att de samtidigt uttryckte hat mot offret på grund av hans etnicitet. Aftonbladet som betecknar sig som ”oberoende socialdemokratisk” tar dock ett annorlunda perspektiv i bevakningen av brottet.

Historien blev uppmärksammad – mycket tack vare Samhällsnytts bevakning – samt de grova rasistiska motiv som kan misstänkas bakom brottet. I sin artikel om domen skriver Aftonbladet endast en mening om själva processen och straffet.

LÄS MER: VIDEO: Invandrargäng misshandlar och urinerar på svensk pojke

Resten ägnas åt beskrivningen av en av gärningsmännens bakgrund – nämligen Prince Georgio Stanley Kadjo. Den av gärningsmännen som är född i Sverige beskrivs nämligen som ett ”barn i behov av särskilt stöd”.  Hans brottslighet ursäktas med att hans föräldrar gick igenom en separation när han var sju år gammal.

Enligt vad tidningen antyder, ska det ha lett till ”koncentrationssvårigheter och problem med kamratrelationer”. Aftonbladet upplät även utrymme för ett yttrande av en skolsjuksköterska där Prince kallas ”olycklig pojke”.

Någon liknande djupdykning i det svenska offrets bakgrund – som var på väg hem efter ett extrajobb när han slumpmässigt valdes ut för förnedringen – lyser med sin frånvaro i tidningen. Inte heller valde journalisterna att fokusera på den andra gärningsmannen – den nyanlände Montaser Mahmoud Edris, som invandrade till Sverige från Eritrea så sent som för drygt fyra år sedan.

Det bör även noteras att trots fällande dom har tidningen valt att pixla gärningsmännens ansikten samt inte nämna dem vid namn i sin publicering. Samhällsnytt väljer dock att publicera deras namn och bilder:

Samhällsnytt har försökt att få en kommentar från Aftonbladets journalister Anders Johansson och Victor Stenquist som har skrivit artikeln om varför de anser att fokus i bevakningen av detta brott ska ligga på en av gärningsmännens påstått svåra uppväxt i Sverige. I skrivande stund har de inte återkommit med något svar.

LÄS MER: Gänget som urinerade på ”svennejävel” döms – får ungdomsvård
Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons