linderborg-87723
Inrikes

Aftonbladet sparkar Åsa Linderborg ’snett uppåt’ – ”var bara en tidsfråga”

Publicerad 7/11/2019
Annons

Aftonbladets hårt kritiserade kulturchef Åsa Linderborg får sluta. Tidningen har i stället erbjudit henne en plats som senior reporter. Officiellt lämnar hon på egen begäran men enligt SVT:s kulturredaktör Per Andersson var det endast en tidsfråga att Linderborg skulle tvingas bort efter upprepade skandalpubliceringar – ”hon har blivit en belastning för Aftonbladet”.

Linderborg fick bland annat för en tid sedan skarp kritik för en #metoo-publicering som många menar bidrog till att Stadsteaterns chef Benny Fredriksson drevs till självmord.

LÄS ÄVEN: Aftonbladet fälls för drev mot teaterchef som begick självmord efter publiceringarna

Redan för flera år sedan blåste det hårt kring Linderborg. Detta i samband med att hon upplät Aftonbladets kultursida för vad många ansåg vara nya varianter på gamla antisemitiska vandringssägner om att judar mördar icke-judar för att dricka deras blod eller äta deras kött.

Det har också setts som problematiskt att Linderborg envisats med att kalla sig för kommunist och bekänna sig till en ideologi som skördat fler människoliv än nazismen och förtryckt miljarder människor under brutal diktatur.

Försvarat antisemitism ”med en dåres envishet”
Expressens kulturchef Karin Olsson förklarar i en kommentar till SVT varför Linderborg nu får lämna motsvarande uppdrag hos argaste konkurrenten:

– Tyvärr har hennes chefskap grumlats av en rad väldigt kontroversiella och omdömeslösa publiceringar. Bland annat Donald Boströms artikel om påstådda mord av israeliska armen i syfte av stjäla palestinska mäns organ. Den doftade av antisemitism och den har hon med en dåres envishet försvarat genom åren. Jag tänker även på granskningen av Benny Fredriksson.

”Källkritik på ett nättrolls nivå”
Olsson får medhåll från SVT:s kulturredaktör och kritiker Per Andersson som är ännu hårdare i sitt omdöme om Linderborg och menar att det bara var en tidsfråga att hon skulle bort från från kulturchefsposten. Andersson säger vidare att Linderborg utövar källkritik på ett nättrolls nivå och blivit en belastning för Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Aftonbladets sexanklagelser mot teaterchef som begick självmord var fake news

Vem som efterträder Linderborg som kulturchef på den ledande vänsterradikala boulevardtabloiden är i skrivande stund oklart.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons