På tisdagen publicerade Samhällsnytts medarbetare Egor Putilov en mejlkonversation mellan Aftonbladets Anders Lindberg och Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps Mikael Tofvesson. Lindberg hade fattat misstankar mot en samhällskritisk grupp på Facebook och bestämde sig för att rapportera den till Tofvesson med frågan: ”Detta ser väldigt skumt ut?”

Samhällsnytt har under flera månader granskat en del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps verksamhet – den som handlar om ett så kallat ”psykologiskt försvar” som kommer att införas i Sverige inom kort. En genomgång av interna mejl mellan MSBs tjänstemän visar att myndigheten bland annat använder sig av personer som kritiserats för att vara profilerade desinformatörer i sina förberedelser för något som liknats vid en antidemokratisk kupp med begränsningar av yttrande- och åsiktsfriheten samt införande av statlig kontroll över opinionsbildningen.

LÄS ÄVEN: MSBs interna mejl avslöjar: myndigheten förbereder antidemokratisk kupp

När Samhällsnytt granskat mejlen hos MSB har vi även påträffat en mejlkonversation mellan Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg och MSB:s enhetschef Mikael Tofvesson. Lindberg hade upptäckt en kritisk grupp på Facebook som inte var nöjd med samhällsutvecklingen i landet som han ville uppmärksamma MSB på för eventuella ingripanden.

Eftersom den person som drivit gruppen skriver ”taskig” svenska misstänkte Lindberg att det handlade om att främmande makt försökt påverka svenska väljare inför valet förra året. Nedan en skärmdump av Lindbergs anmälan till MSB.

LÄS ÄVEN: MSB vill få tillgång till avlyssning – ska ”identifiera påverkanskampanjer”

Oförstående
Själv ser Lindberg däremot inte några problem med sitt agerande och svarar på följande sätt på Twitter när Samhällsnytt ställer frågor:

Facebook agerade
Efter att Lindberg kontaktade Tofvesson har gruppen blivit raderad från Facebook. Detta trots att MSB-chefen svarade att man inte vill rota i ”individers yttrandefrihet”.

Väcker kritik
I sociala medier reagerar flera personer över att Lindberg rapporterar oliktänkande.

https://twitter.com/Kalle62481667/status/1095004988106067968