Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson är aktuell med en bok om klimatet och jordens undergång. I en intervju om boken uttalar han sig positivt om att avskaffa mänskliga rättigheter och förlänga coronakrisen på obestämd tid. Han uppmanar andra att leva ”mycket litet och enkelt”. Själv kör han dock en Volvo XC90 till jobbet – och har släppt ut 3,5 ton koldioxid i atmosfären på bara ett år. 

Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson som även kallar sig ”klimatreporter” har släppt en bok om klimatet och jordens undergång till följd av klimatförändringarna. I boken som heter ”Åtta steg mot avgrunden” varnar han för följder av koldioxidutsläpp och konsumerism. Statstelevisionen intervjuade förra onsdagen Jeppsson i SVT Nyhetsmorgon med anledning av boken. I intervjun framgår att Jeppsson vill avskaffa mänskliga rättigheter och införa en slags miljödiktatur. Coronakrisen med miljarder människor som fängslats i sina hem ser han som en önskvärd utveckling och som nödvändigt för att stoppa klimatförändringarna:

– Det vi tar för givet så som mänskliga rättigheter, rörelsefriheten, att vi reser, att vi konsumerar vissa saker. Allt det där kunde vi plötsligt sluta med. Coronakrisen visar oss en väg framåt.

Samhällsnytt kan avslöja att samtidigt som nyhetschefen uppmanar andra att minska sitt klimatavtryck använder han själv en stadsjeep Volvo XC90 som konsumerar drygt 16 liter bensin per 10 mil:

När Samhällsnytt konfronterar klimatreportern med detta erkänner han direkt att han använder bilen, men menar att han är en del av problemet och antyder att han skulle behöva en order uppifrån för att upphöra med sitt miljöskadliga beteende:

– Jag tror du fullkomligt har missat poängen med min bok. Att jag och många andra har en gammal Volvo är det som är grejen.

Förutom statstelevisionen är det endast Jeppssons egna tidning Aftonbladet som valt att uppmärksamma sin nyhetschefs bok. I en lång intervju med sig själv uppmanar Jeppsson, som 2018 tjänade drygt 825 tusen kronor och bor i en egen villa i en välbärgad Stockholmsförort, att bo ”enkelt och litet”:

– Om man tänker sig en annan världsordning så är det en icke-konsumistisk, där vi inte flyger och reser. Där vi lever ett mycket enkelt och litet liv.

För att leva enkelt och litet har den 48-årige nyhetschefen införskaffat en skattesubventionerad elmoped Viverra i juni 2019. Mätarställningen på hans Volvo XC90 som registreras vid varje besiktning visar dock att stadsjeepen har gått drygt 13 tusen kilometer på ett år mellan de senaste besiktningarna:

Detta kan framstå som mycket mot bakgrund av att det endast är 10 kilometer enkel väg mellan Jeppssons bostad och Aftonbladets kontor i centrala Stockholm. Med ett CO2-utsläpp på 282 gram per kilometer har nyhetschefen släppt ut drygt 3,5 ton koldioxid i atmosfären – på bara ett år.

En annan omständighet som Samhällsnytt undrade över är om det var en slump att just Aftonbladet är den enda tidning som valt att uppmärksamma boken av sin nyhetschef. Vi har frågat Jonathan Jeppsson om det var han själv som gav sin journalist i uppdrag att intervjua sig om boken och sedan placerade artikeln på nyhetsplats. Vi undrade även varför ingen annan tidning gjorde samma nyhetsvärdering som Aftonbladet.

I ett skriftligt svar förklarade Jeppsson att Samhällsnytt saknar slutledningsförmåga:

– Jag har visserligen inte bländats av din slutledningsförmåga tidigare – men fattar du verkligen inte varför boken heter som den heter?

Jeppsson har avböjt att svara på följdfrågorna eller förklara vad han menade. Boken kan köpas på följande länk.

LÄS ÄVEN: Aftonbladet i antisemitisk attack mot coronakritiker: ”Påfallande många judar”