I stora delar av Europa har myndigheterna redan beslutat om att stänga ned skolorna. När man nu i Sverige förbereder för att kunna göra samma sak protesterar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Citatet om att vara hemma med barn togs snabbt bort av Aftonbladet.

Redan nu stängs många svenska gymnasier och högskolor ned och man uppmanas att i stället bedriva distansundervisning. Att riksdagen nu snabbehandlar en ny lag för att kunna stänga ned även förskolor och grundskolor anser Agnes Wold inte är någon bra idé. Hon hänvisar bland annat till att stänga sådana skolor kan få livsfarliga konsekvenser om mor- och farföräldrar i stället tar hand om barnen.

Under den senaste månaden gav Wold sitt odelade stöd till den kontroversielle statsepidemiologen Anders Tegnell. Så sent som för två veckor sedan firade hon en seger över coronaviruset med rödvin samt passade på att hylla Tegnells och Folkhälsomyndighetens insatser:

Förra veckan opinionsbildade hon för en omstridd strategi att uppnå en så kallad flockimmunitet bland befolkningen vilket innebär att tusentals svenskar skulle dö när viruset tillåts sprida sig och smitta en majoritet av befolkningen.

Citat borttaget

I intervjun till Aftonbladet menar Wold att ingen skulle ”orka” vara hemma med sitt barn i månader. Uttalandet orsakade en kritikstorm på Twitter och togs snabbt bort av tidningen. En Twitteranvändare hann dock ta en skärmdump där det också framgår att hon menar att det oftast skulle vara män, som dessutom ”vet fan inte vad de talar om”, som vill att skolorna stängs ned:

https://twitter.com/Tiina_McEdring/status/1240255237987893248