agnes-wold-83773
Inrikes

Agnes Wold utsedd till ’årets göteborgare’ – anses ha ”en god portion humor”

Publicerad 12/1/2020
Annons

Bakteriologen Agnes Wold på Sahlgrenska i Göteborg har i likhet med sin kollega på Folkhälsomyndigheten Anders Tegnell i Stockholm profilerat sig i den offentliga debatten om covid-19 med en rad kontroversiella uttalanden. Nu utses hon till ”årets göteborgare 2020” för sina insatser som ”vetenskaplig influerare”.

I juryn motivering sägs bland annat att Wolds deltagande i corona-diskussionen har kännetecknats av ”en god portion humor”. Man berömmer även hennes ”formuleringskonst”

Som ett exempel på det kan nämnas när Wold i våras gick ut i sociala medier och tackade Anders Tegnell med flera ansvariga för att ha sett till så att corona-smittan inte kom in i Sverige.

”Tur att bara gamla dör”

Somliga tyckte det var humoristiskt och konstfullt formulerat när Wold gästade soffprogrammet Skavlan och sade att ”som tur är dödar corona bara gamla människor”. Andra såg inte det roliga i uttalandet.

Det är också oklart om det var på skämt eller allvar som Wold gick ut och avrådde svenskarna från att tvätta händerna med argumentet att handhygien inte minskar smittspridning. Användning av munskydd var också något som bakteriologen avfärdade.

Vid ett annat tillfälle propagerade Wold för att skolorna borde hålla öppet oavsett smittrisk – detta med den retoriska frågan ”vem orkar vara hemma med sina barn?”. Några tyckte det var kul sagt, andra inte.

Gratuleras av statstelevisionen

När statstelevisionen söker upp Wold för att gratulera pristagaren erkänner hon att hon är ”förvånad” över att ha blivit utsedd men säger med ett skratt att det känns ”ganska kul”.

Samtidigt tror hon inte att det är för sin humor hon fått priset utan för att hon ”hållit på och folkbildat så mycket om coronan det senaste året” och ”försökt förklara för folk ganska komplicerade grejer så att de kan förstå litegrann”.

Utmärkelsen ’Årets göteborgare’ delas ut av medierna GT och P4 Göteborg samt evenemangsbolaget Göteborg & Co.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons