I slutet på mars överfölls och höggs en kvinna svårt i en Ica-butik i Oskarshamn. Vapnet var en machete. En annan kvinna greps för dådet och döms nu för bland annat försök till mord. Påföljden blir fängelse i 10 år (6,5 år efter rabatt). Trots utländskt medborgarskap får hon stanna i Sverige.

Det var på eftermiddagen den 30 mars som polisen i Oskarshamn larmades om att en kvinna skadats allvarligt i samband med ett brott i en lokal Ica-butik. Kvinnan hade stuckits och huggits ned framför ögonen på andra chockade kunder och förts svårt skadad med ambulans till sjukhus.

Gärningspersonen, en annan kvinna i butiken, kunde strax efter brottet gripas av polisen misstänkt för mord. Polisen var vid tillfället förtegen med uppgifter om den gripna. och andra omständigheter kring dådet.

Vapnet som används vid attacken. Bild: Polisen

Nu har dom fallit i målet i Kalmar tingsrätt och Samnytt kan berätta att den dömda är en kvinna vid namn Zainab Awwad Mohammad Aburabie, född 1992-11-14 och hemmahörande i Jordanien där hon har medborgarskap. Det framgår också att det vapen kvinnan använde vid attacken var en machete.

Zainab har inte kunna redogöra för varför hon begav sig till sin makes förråd för att hämta macheten och ta med sig den till matvarubutiken. Det är även oklart varför paret överhuvudtaget hade en machete hemma vars användningsområde är att tas sig fram genom tät djungel genom att hugga ned framförvarande tropisk vegetation.

Machete-kvinnan: ”Din fucking bitch”

Omedelbart Zainab kom in i butiken drog hon fram macheten och började hugga vilt. En svensk kvinna fick under tillropet ”din fucking bitch” ta emot ett stort antal hugg och försökte fly undan lägre in i butiken. Zainab kom dock efter och när offret föll omkull på golvet utsattes hon för ytterligare hugg och även stick med macheten.

Till slut lyckades den överfallna kvinnan rikta en spark mot Zainab så att hon tillfälligt kom ur balans. Det gav brottsoffret en chans att fly ut ur butiken. Men Zainab var henne tätt i hälarna.

På vägen ut genom dörrarna hejdar sig Zainab dock och riktar i stället hugg först mot varor i hyllorna och sedan mot en annan kund vid kassorna, en svensk man som dock lyckas värja sig så att han inte skadas allvarligt.

En av huvudoffrets skador. Bild: Polisen.

Av domen framgår att Zainab riktat in sig på att klyva sitt offers huvud genom att fatta macheten med båda händerna, höja den högt över huvudet och sedan hugga nedåt med ursinnig kraft. Den attackerade kvinnan lyckades dock backa undan något och få upp armarna för att värja sig. Hon fick i stället en hand nästan avhuggen.

Den anfallna kvinnan räddades delvis av att hon arbetat som sjuksköterska inom psykiatrin och där fått lära sig hur man undkommer våldsamma patienter. Hon tillfogades ändå mycket djupa sårskador i en rad kroppsdelar.

Förövare och offer obekanta sedan tidigare

Kvinnan har uppgett att hon aldrig träffat sin angripare tidigare och det är något som Zainab också bekräftat. Hon har inte kunnat uppge något motiv till attacken men skyller den på ett sinnestillstånd orsakat av drogpåverkan och att hon blivit psykiskt stressad av sin make.

När Zainab sedan lämnar butiken kastar hon ifrån sig macheten på parkeringsplatsen. Hon är dock inte klar med sina attacker. En man som är i färd med att placera sin 4-åriga dotter i bilen blir nu föremålet för Zainabs aggressioner. ”Jag ska döda er” skriker hon till mannen och barnet.

När mannen ställer sig i försvarsställning för att skydda sitt barn väljer Zainab att avbryta och avlägsnar sig från parkeringsplatsen. Hon grips kort därefter av polis som larmats till platsen.

Bidragstagare med ”låg psykosocial funktionsnivå”

Zainab fick inför rättegången genomgå en rättspsykiatrisk undersökning vid vilken ingen allvarlig psykisk störning kunde påvisas. Psykiatern noterar dock att Zainab har en ”låg psykosocial funktionsnivå”, saknar arbete och lever på socialbidrag. Hon ska också ha fråntagits vårdnaden om sitt barn.

Kalmar tingsrätt anser att Zainab gjort sig skyldig till mordförsök, försök till grov misshandel och olaga hot. Påföljden bestäms till 10 års fängelse varav Zainab dock endast behöver avtjäna två tredjedelar.

Åklagaren hade inte yrkat på utvisning och domstolen valde att inte på eget initiativ ta upp frågan, trots att Zainab är medborgare i Jordanien. Zainab sitter häktad och ska stanna i häkte till dess straffet börjar avtjänas.

LÄS MER: Kvinna brutalt nedhuggen i Ica-butik