Gavle 1

Ahmad Al Halabi och Mekseb Dawit Gebremeskel Foto: Polisen

Inrikes

Ahmad, Mekseb, Omran häktas för mord i Gävle

Publicerad 11/9/2022
Annons

Tre minderåriga migranter har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord efter att en man sköts ihjäl med uppemot tio skott i helgen.

Det var vid klockan 20.30 på lördagskvällen som polisen fick larm om en skottlossning i den problemtyngda stadsdelen Sätra i Gävle.

LÄS ÄVEN: Polisen till gangsters: ”Vi vill inte att du ska dö”

I studentområdet ’Campus Sätra’ påträffade polisen en skottskadad man i 25-årsåldern. Vid midnatt bekräftades det att mannen hade avlidit av skadorna. Redan samma kväll kunde polisen gripa två misstänkta. Dagen därpå greps en tredje person.

”Häktning inte proproportionerligt”

På onsdagen hölls häktningsförhandlingarna i Gävle tingsrätt. En av de misstänkta gärningsmännens advokat, Rebecca Vinsa Mueller, bestred häktningen trots misstanke om mord.

– Häktning är inte proportionerligt, sa advokaten om den mordmisstänkte klienten, enligt Gefle Dagblad.

Men rätten beslutade att häkta samtliga misstänkta.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för mord. Det finns risk för att han på fri fot undanröjer bevis, försvårar utredningen eller fortsätter brottslig verksamhet, sa rättens ordförande till tidningen.

Samtliga är nyanlända

Lokaltidningen Gefle dagblad uppmärksammar även att två av de misstänkta – en 16- och en 17-åring, har starka kopplingar till gängkriminalitet i staden. Samnytt har tagit del av handlingarna och kan berätta att det ska handla om syriern Ahmad Al Halabi och eritreanen Mekseb Dawit Gebremeskel.

Ahmad Al Halabi, 17, född i Syrien, folkbokförd i Sverige 2013 och erhöll svenskt medborgarskap 2015.

Förra året stod Al Halabi åtalad i Gävle tingsrätt misstänkt för stöld men friades i brist på bevis.

Mekseb Dawit Gebremeskel, 16, född i Eritrea, folkbokförd i Sverige 2008 och erhöll svenskt medborgarskap 2014.

Gävle tingsrätt dömde Gebremeskel i augusti för försök till utpressning och narkotikabrott. Rätten ansåg att ungdomstjänst i 50 timmar var en lämplig påföljd. Men Gebremeskel var inte nöjd och överklagade domen till Hovrätten för nedre Norrland som sedan frikände honom från utpressningen.

Gebremeskel är sedan tidigare även dömd för misshandel och ofredande.

Omran Alhendawi, 15, född i Syrien, folkbokförd i Sverige 2015 och erhöll svenskt medborgarskap 2017. Alhendawi förekommer inte i belastningsregistret.

LÄS ÄVEN:Polischefens lösning på skjutningarna: ”Vi behöver samtala med gängen”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons