Morgan Johansson 49

Faksimil Facebook

Inrikes

Åkeriföretag kritiserar Morgan Johansson: ”Stor okunskap”

Publicerad 6/22/2022
Annons

Tidigare i veckan uppmärksammade Samnytt att justitieminister Morgan Johansson (S) nonchalerade dieselstölderna runt om i landet genom att lägga över ansvaret på åkeriföretagen som han menar måste skydda sin egendom. Nu rasar Sveriges Åkeriföretag mot uttalandet och anklagar även Johansson för att ha ”stor okunskap”.

Morgan Johansson (S) har tidigare sagt att Polismyndigheten inte kan lösa alla problem och att åkeriföretagen har ett eget ansvar att skydda sitt bränsle. Johansson motiverar sin hållning med att åkeriföretagen ”tjänar en hel del perngar”.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson till brottutsatta: Polisen kan inte lösa alla problem

– Samtidigt ska man komma ihåg att de här företagen tjänar en hel del pengar. Man har ett eget ansvar också faktiskt att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting på att polisen ska lösa alla problem, sa Johansson till Ekot.

”Ansvarslöst”

Nu svarar Per Broholm, regionchef för Sveriges Åkeriföretag i Värmland, genom att kalla ministerns uttalande för ansvarslöst.

– Det är en stor okunskap om branschen. Vi har en lågmarginalbransch och vi har kämpat hårt genom pandemi och genom åren med stor konkurrens utifrån med olika olagliga transporter. Det här ansvaret som han pratar om att skydda sin egen egendom har man ju gjort. Man tankar sällan upp sina bilar kvällen före och liknande. Om vi skulle ha stora vinstmarginaler så har ju vi rätt lika väl att få skydd av vår egendom.

Regeringen försvarar hållningen

Men trots kritiken från branschen står Morgan Johansson står fast vid sitt uttlande och menar att alla har ett ansvar i att försvåra för tjuvarna.

– Jag tycker att det är en ganska okontroversiell hållning.

LÄS ÄVEN: Vägpirater stjäl från sovande lastbilschaufförer – polisen hjälper inte till

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
847Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons