greta-jimmie

Stefan Müller (climate stuff) from Germany, CC BY 2.0 / Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Åkesson avfärdar klimathysterin

Publicerad 8/19/2022
Annons

I en intervju med Svenska dagbladet säger SD-ledaren Jimmie Åkesson att han inte vill kalla de så kallade klimatförändringarna för en kris i nuläget utan konstaterar att det är varmt i bland och kallt i bland. Han påpekar också att det inför varje val tenderar att utmålas som extra allvarligt just då.

Som enda riksdagsparti röstade Sverigedemokraterna mot att Sverige skulle ansluta sig till Parisavtalet, de står heller inte bakom Sveriges klimatmål.

– Om jag får bestämma själv, så ska målen ändras naturligtvis, säger han i SvD:s partiledarutfrågning.

LÄS ÄVEN: Rödgröna elpriser skapar rusning efter energirådgivning

Han menar att vi gärna kan ha som mål att Sverige ska vara fossilfritt, men att sätta det till om ungefär 20 år är helt orimligt.

– Här och nu har vi ingen kris på det sättet. Vi har varmt väder och ibland har vi kallt väder. Det tenderar att vara väldigt varmt och alarmerande varje valår, av någon anledning. Jag upplever inte att vi är i en kris på det sättet att vi behöver ha panik, utan tvärt om. Det rimliga är att man andas, sedan gör vad man tror är det rätta.

Ny kärnkraft

Åkesson konstaterar att Sverige redan har förhållandevis låga utsläpp och att vår roll i det internationella sammanhanget är den tekniska innovationen, ny energiteknik, modern kärnkraft och sådana saker.

LÄS ÄVEN: 100 miljarder på klimatet – om MP får bestämma

Liksom övriga oppositionen är det ny kärnkraft som Sverigedemokraterna vill satsa på för att komma tillrätta med de rödgröna elpriserna. Samtidigt har partiet lagt flera förslag med syfte att sänka priset på el och drivmedel, bland annat genom att ta bort reduktionsplikten och ingen skatt på el.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
933Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons