Sverigedemokraternas partiledare uppger i en intervju att han är redo att diskutera och samarbeta med alla partier kring frågan om regeringsbildning. Detta efter en vecka där SD och diskussionen om regeringsbildning ständigt vart i fokus.

I samband med att Sverigedemokraternas dag under Almedalsveckan inleddes intervjuades partiledare Jimmie Åkesson av P1-morgon. Under intervjun klargjorde han att partiet har en pragmatisk hållning till regeringsfrågan och att fokus är på att få så mycket inflytande som möjligt.

Åkesson uppger att han inte går och tänker på ”hur de ska störta en alliansregering” utan snarare på hur Sverige ska regeras och säger sig var öppen för flera olika konstellationer. Eftersom varken det rödgröna blocket eller Alliansen väntas få egen majoritet och då SD enligt flera opinionsmätningar blir jämnstora med Socialdemokraterna och Moderaterna kommer de få en viktig roll att spela.

Ett av alternativen kan bli att Moderaterna skapar en regering på egen hand vilket Åkesson uppger blir ”avsvärt lättare att säga ja till”. Även om SD-ledaren säger sig vara beredd att förhandla med alla partier uppger han samtidigt att SD inte kommer att kunna stödja en regering där V, MP eller C har inflytande över migrationspolitiken.

Utöver diskussionen om regeringsbildningen så togs frågan om nyanländas sysselsättning upp där Åkesson menade att ”nästan hundra procent” av de nyanländas sysselsättning handlar om ”skattefinansierade låtsasjobb”.

På lördagskvällen, kl 19, kommer Jimmie Åkesson hålla sitt tal i Almedalen.