Under senare tid har Jimmie Åkesson tänkt om i Nato-frågan. Från att tidigare varit emot ett svenskt medlemskap säger Sverigedemokraternas partiledare nu att om Finland söker medlemskap så kommer han uppmana sitt parti att förespråka att även Sverige gör detsamma. Det skulle innebära en riksdagsmajoritet för att gå med i Nato.

– Det som har förändrats nu är att Finland väldigt tydligt går mot ett Nato-medlemskap och mycket tyder på att det kan ske i närtid. Det, och att Ukraina som inte är med i Nato står helt ensamt, har gjort att jag har svängt, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson är noga med att påpeka att hans inställning inte prövats i partistyrelsen men säger att processen bör inledas snabbt, förutsatt att Finland går med.

LÄS ÄVEN: Finlands president: Det behövs ingen folkomröstning om Nato

Har ändrat uppfattning

Åkesson har länge påtalat vikten av upprustning och hotet från Ryssland men att gå med i Nato har tidigare inte varit aktuellt. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har han dock omprövat sin övertygelse. Han säger att hans syn på Nato förändrats väldigt mycket under de senaste månaderna.

– Det här väldigt påtagliga hotet som vi ser i dag är något som har utvecklats under de senaste månaderna. Vi har ju en annan eskalering för åtta år sedan (annekteringen av Krim reds. anm.), men även i samband med att Putin tillträder, säger partiledaren till SvD.

LÄS ÄVEN: Förälder tycker ”överlevnadsvecka” i militären är för hårt

Staten ska trygga medborgarnas säkerhet

Det finns samtidigt flera argument mot ett svenskt medlemskap, menar Åkesson, bland annat principen att unga svenska män och kvinnor inte ska skickas till andra länder för att strida men även att Turkiet är ett Nato-land. Å andra sidan är statens mest grundläggande uppgift att trygga medborgarnas säkerhet, och Åkesson är skeptisk till att Sverige klarar av den på egen hand.