Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson riktar nu skarp kritik mot regeringen för dess hantering av coronaepidemin. Enligt SD-ledaren har de ansvariga bjudits på flera chanser att rätta till sina misstag, men trots det har agerandet fortsatt att präglas av senfärdighet och handfallenhet. Åkesson beskriver krishanteringen som ett fiasko och kräver bland annat statsepidemiolog Anders Tegnells avgång.

Det var på lördagskvällen som Dagens Nyheter publicerade en debattartikel författad av Jimmie Åkesson där partiledaren sätter ned foten mot den allvarliga händelseutvecklingen i Sverige som sticker ut internationellt med bland annat exceptionellt höga dödstal och en udda smittskyddstaktik.

LÄS ÄVEN: Anders Tegnell: ”Väldigt farligt att tro att skyddsutrustning hindrar någonting”

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Världstopp när det gäller döda

Åkesson jämför Sveriges coronastrategi med andra länder och menar att regeringen och Folkhälsomyndighetens vägval ter sig alltmer udda. Han skriver att linjen går stick i stäv med hur länder i omvärlden agerat och att beslut tagits på löst grundande antaganden med ett utfall som är tragiskt. SD-ledaren efterlyser därför att ansvariga ställs till svars för detta fiasko.

Utfallet är tragiskt. Sverige ligger i världstopp när det gäller döda per capita. Av dessa är 9 av 10 över 70 år. Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig. Det är hög tid att ansvariga för detta fiasko med omedelbar verkan lämnar sina positioner och att regeringen tar politiskt ansvar för det inträffade.

I debattartikeln återger Åkesson även flera av Folkhälsomyndighetens budskap om coronaviruset under våren riktade mot invånarna som varit märkliga och/eller bagatelliserande:

• Ingen risk att svenskarna kan sprida coronaviruset. ”Risken är obefintlig.”

• ”Coronaviruset kommer inte att spridas i svenska samhället under nuvarande omständigheter.”

• Samtidigt ventilerades uppfattningen om att spärra gränsen och stänga flygplatser är ”en feltanke och alldeles för grovt verktyg”.

• ”När det gäller sportlovsresor finns det absolut ingen anledning att oroa sig för coronaviruset. I Alperna och södra Europa finns ingen spridning över huvudtaget.”

• ”Jag tror inte att det kommer att bli en ’klassisk’ pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt.”

Regeringen har gömt sig

SD-ledaren skriver vidare att regeringen har gömt sig i skuggorna bakom Folkhälsomyndigheten, “rädda för att ta steget mot vad som kan liknas vid en egen uppfattning”. Han menar att detta utgör exempel på svagt politiskt ledarskap.

Med SD:s modell skulle invånarna se högre grad av politiskt ansvar och närvaro, menar Åkesson. Han lyfter upp SD-styrda Sölvesborg som exempel där partiet har ett tydligt fokus och tempo vilket visat sig vara framgångsrikt i att hålla smittspridningen i schack.

I Sölvesborg infördes besöksförbud inom äldreomsorgen mycket tidigt. Därtill upprättades en telefonlinje för hemleverans av mat till äldre. Kommunen prioriterade frågan om skyddsutrustning och skapade isolerade platser på äldreboenden för att begränsa smittspridningen. Alla dessa åtgärder har varit enkla men effektiva verktyg i arbetet med att stoppa smittspridning.

“Anders Tegnell bör därmed avgå”

Enligt Åkesson har regeringen och Folkhälsomyndigheten fått flera chanser att rätta till sina misstag. Men trots detta präglas krishanteringen fortsatt av både senfärdighet och handfallenhet. SD anser att Sverige behöver en omstart där ansvariga för de felbeslut som tagits bör överväga att lämna sina positioner.

Anders Tegnell bör därmed avgå. Först då visar han för det svenska folket att han tar ansvar för de misstag som FHM begått.

LÄS ÄVEN: JUST NU: 259 smittade – Anders Tegnell: ”Jag trodde inte viruset skulle sprida sig”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör: “Åkesson är patetisk”

I en kommentar till Åkessons utspel slår Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson ifrån sig Sverigedemokraternas kritik. SD-ledarens krav på att ansvariga ska avgå kallar han för “närmast patetiska”.

Carlsson vidgår i sak att massdöden i covid-19 på äldreboenden är problematisk, men skjuter ifrån sig ansvaret.

– Det är knappast Folkhälsomyndighetens fel.

Enligt generaldirektören bär ingen idag verksam politiker eller tjänsteman ansvar för smittskyddshaveriet. Han menar att skulden för den uppkomna situationen i stället ska läggas på forna tiders beslutsfattare och beslut som togs för 30 år sedan.

I synnerhet bör enligt Carlsson hans egen myndighet anses stå över all kritik om “eventuella svagheter i det svenska systemet”. Ska någon idag ändå pekas ut som skyldig bör fingret i så fall riktas åt annat håll, menar han.

Åkesson: “Ödmjukhet och självrannsakan vore mer klädsamt”

I sociala medier kommenterar Åkesson Carlssons avfärdande av all kritik mot Folkhälsomyndigheten och efterlyser lite mer “ödmjukhet och självrannsakan” från de ytterst ansvariga för krishanteringshaveriet.

authorimage