Då Rasmus Paludan i helgen brände koranen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm gick både statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) ut och gjorde vad många tolkat som alltför undfallande och ursäktande utspel. Nu får statsministern kritik av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Det var i lördags som Rasmus Paludan höll sin yttrandefrihetsmanifestation vilket upprört Turkiet och resten av den muslimska världen. Den turkiske presidenten Erdogan blev så pass kränkt att man för tillfället säger sig stoppa Sverige anslutning till Nato.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Paludan bränner koranen utanför Turkiets ambassad

Från regeringen kom beklagande utspel från både statsministern och utrikesministern, där Tobias Billström använde sig av det påhittade ordet ”islamofobi” och Kristersson bad om ursäkt till alla som blev förolämpade.

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har redan tidigare kritiserat regeringen för att ha gått för långt med sina fördömanden av dockan föreställande Erdogan som hängdes upp vid Stockholms stadshus nyligen. Han har också konstaterat att det Sverige har att göra med är en islamistisk diktator, något Ulf Kristersson tog avstånd från.

LÄS ÄVEN: Turkiets nya Nato-krav: Sverige måste bekämpa islamkritiker

Efter regeringens utspel kommer Åkesson nu med ny kritik. SD-ledaren menar att han förstår att uttalandena görs för att blidka Turkiet i kontexten av Sveriges anslutning till Nato, men att det finns gränser och att regeringen i varje läge otvetydigt måste stå upp för den svenska yttrandefriheten.

Åkesson skriver också att han avser ta upp utspelet med statsministern och meddela hur han och Sverigedemokraterna ser på den här typen av undfallenhet gentemot islamistiska krafter, både i och utanför Sverige.

LÄS ÄVEN: INTERVJU: Paludan om regeringens demokratiförakt – ”Sinnessjukt”