jimmie talmansrunda

Faksimil SVT

Inrikes

Åkesson mötte talmannen – släpper inte regeringskravet

Publicerad 9/19/2022
Annons

På måndagen började de så kallade talmansrundorna och efter M-ledaren Ulf Kristersson var det Jimmie Åkessons tur. SD-ledaren gjorde klart att han inte släppt kravet på att Sverigedemokraterna ska ingå i en ny regering.

Enligt uppgifter vill Moderaterna bilda regering med Kristdemokraterna och Liberalerna och trion ska vara det regeringsunderlag som Ulf Kristersson väntades meddela talmannen i dag. Anledningen ska vara att det blir ”lättare att tvinga SD till eftergifter”.

– Jag vill bilda en regering som samlar, inte splittrar. Det är mitt mål med den processen vi är inne i nu, säger Kristersson efter sitt möte med talman Andreas Norlén.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans kan ha säkrat segern för oppositionen

– Mitt budskap till talmannen är att allting går bra, men att ingenting är klart förrän allt är klart.

Kristersson vill inte kommentera hur förhandlingarna går och om målet är en regering med M, KD och L eller bara med M och KD, men uppger att han kommer lämna besked på söndag.

Bryta 100 år av socialdemokratisk hegemoni

Efter att Jimmie Åkesson träffat talmannen underströk han bland annat att Sverigedemokraterna är landets nu näst största parti och störst i oppositionen.

– Vi har pratat om förutsättningarna för att komma framåt. Jag har sagt att förhandlingar är inledda för en ny regering och för ett maktskifte.

– Från SD:s sida ser vi det här som någonting långsiktigt. En möjlighet att bryta hundra år av Socialdemokratisk hegemoni i Sverige.

LÄS ÄVEN: SD näst största parti bland första generationens invandrare

Åkesson gjorde klart att han inte avser säga någonting mer förrän det finns någonting konkret att förmedla och att arbetet behöver få ta sin tid. Han säger sig dock vara optimistisk.

– Sverigedemokraterna är i dag ett stort parti, det största partiet i den här konstellationen. Vi har för avsikt att bevaka de intressena så långt det är möjligt.

Vill ha majoritetsregering

SD-ledaren står fast vid samma inställning som förut avseende att partiet bör ingå i en ny regering.

– Min utgångspunkt är fortsatt att Sverige skulle må väldigt bra av en majoritetsregering.

Efter Ebba Busch möte med talmannen uppger hon att hon inte har några nya besked att ge utan ser fram emot att dela med sig av det när det finns. Samtidigt konstaterar KD-ledaren att det är ett ”tungt och stort” uppdrag som ligger framför partierna.

LÄS ÄVEN: Valet: Miljöpartiet saknas nu i 122 kommuner

På frågan om hur hon ser på SD:s krav svarar hon att hon ser det som ”rimligt”.

– Det är väl en rimlig grundhållning från ett SD-perspektiv.

Johan Pehrson (L) säger efter sitt möte med talmannen att Liberalerna tänker fullfölja vallöftet att försöka bilda en regering med Ulf Kristersson som statsministerkandidat och att man inte vill se SD i en regering.

Kristersson får uppdraget

På måndagseftermiddagen meddelar talman Andreas Norlén att M-ledaren får uppdraget att försöka bilda regering.

– Som ett resultat av talmansrundan har jag beslutet att ge Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att sondera förutsättningarna att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons