På måndagen meddelade klimatexperten Elsa Widding att hon lämnar Sverigedemokraterna men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde. SD-ledaren Jimmie Åkesson har kommenterat händelsen i SVT.
– Med facit i hand var det naturligtvis inte en bra rekrytering, eftersom hon nu inte är kvar i partiet, säger han.

Beslutet kommer att efter Widding nyligen utsatts för en smutskastningskampanj i media. Detta efter att ha medverkat på en konferens i Norge rörande Covid-19 och vaccinerna. Vänsterextrema Expo skrev att konferensen samlar ”konspirationsteoretiker” som är vaccinmotståndare, klimatförnekare och har relativiserat Förintelsen. Flera medier, däriband DN, SvD och TV4, följde efter med egna artiklar.

LÄS ÄVEN: Elsa Widding lämnar SD – sitter kvar i riksdagen

En som deltog i smutskastningen var utbildningsminister Mats Persson (L). Enligt L-toppen visar Elsa Widding ett ”kunskapsförakt” och ger stöd åt konspirationsteorier om klimatet, vacciner och Förintelsen. Riksdagsledamot Joar Forssell (L) kallar Widding för en ”praktstolle”.

Vill att Widding lämnar riksdagen

Statstelevisionen har intervjuat Jimmie Åkesson och ställde då frågor rörande Widdings beslut att lämna partiet. Enligt SD-ledaren handlar det inte om att Widding blev för frispråkig för partiet utan att det helt och hållet var hennes val att lämna partiet.

Samtidigt lyfter Åkesson att vara aktiv i ett politiskt parti innebär att man har partiet att förhålla sig till. Han upplever att Widding vill ha en friare opinionsbildande roll.

– Med facit i hand var det naturligtvis inte en bra rekrytering, eftersom hon nu inte är kvar i partiet, säger Åkesson till SVT.

Widding har sagt att hon har för avsikt att rösta i linje med partiet i avgörande voteringar. Men Åkesson vill se att hon lämnar riksdagen.

– Jag tycker att om man lämnar det parti man sitter för och har blivit inröstad för då bör man också lämna sin plats i riksdagen.

LÄS ÄVEN: CENSURERAD VIDEO: Elsa Widding (SD) om covidvaccin