Samnytt avslutade inatt kl 00 den “strejk” tidningen haft i 24 timmar tillsammans med annan alternativmedia på grund av IT-jättarnas censur av oliktänkande samt den socialdemokratiska regeringens både aktiva och passiva stöd till denna censur. Aktionen har varit lyckad och nu går SD:s partiledare Jimmie Åkesson ut och stöttar uppropet och kritiserar regeringen.

Samnytt har under många år rapporterat om IT-jättarnas censur. Vi har själva blivit drabbade och är det än idag. Våra intäkter stryps av Google och det är svårt att ens hitta oss på Googles sökmaskin. Utöver det skuggbannas vår Youtube-kanal och vissa videor censureras helt. Detsamma sker på Facebook och Twitter där antalet interaktioner kraftigt begränsats genom skuggbanning och dylikt.

Det senaste övertrampet från IT-jättarna var alltså när SwebbTV stängdes ner helt, något som fick oss att tillsammans med ett antal andra inom alternativmedia gå ut i en upprop. Det ser ut att ha gett effekt.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson gick i morse ut brett på alla sina kanaler och benämnde teknikjättarnas tilltagande censur som “vår tids kanske största demokratihot”. På Facebook, Instagram och Twitter skriver han att “vi har mycket att tacka alternativmedia för” och riktar skarp kritik mot Socialdemokraterna:

Man behöver inte hålla med om allt som skrivs, och tro mig, jag håller inte med om allt som skrivs i svenska media. Men jag står ändå upp för deras okränkbara rätt att finnas och att verka. Fri media är ett fundament för demokratin.

Det håller uppenbarligen inte Socialdemokraterna med om, utan de går motsatt väg. De censurerade bort dem som skrev kritiskt om nazisterna i Tyskland. De censurerade bort mitt partis hemsida då vi kritiserade islamism. Och nu viftar de nonchalant bort ett av vår tids kanske största demokratihot utan att yppa minsta kritik mot de monopolistiska teknikjättarna.

Varför skulle de? Det drabbar ju inte dem själva.

Historien upprepar sig, och det skrämmer mig.

Sverigedemokraterna kommer fortsatt stå upp för fria medier, och vi kommer agera politiskt i riksdagen för att sätta fart på regeringen.

Även andra partiföreträdare såsom Björn Söder har agerat i Riksdagen, genom att ställa två så kallade “enkla frågor” till regeringen. En skickades in förra veckan och idag ställde Söder ytterligare en, denna gång till Morgan Johansson, som nyligen gett sitt stöd till Google för dess agerande. Söder skriver:

[..] Till Dagens Nyheter säger ministern att “det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform. Regeringen har inte på något sätt försökt påverka detta eller censurera något”. Uttalandet kan tolkas som att ministern ger sin välsignelse till att nätjättarna godtyckligt raderar material [..]

I valrörelsen 2018 kallade justitieminister Morgan Johansson till sig Google, Facebook och andra nätjättar. Enligt Expressen och andra medier skulle ministern kräva att nätjättarna snabbare skulle ta bort “olagligt” innehåll från sina plattformar. Det är dock uppenbart att nätjättarna efter mötet med regeringen blivit mer aktiva med att censurera på sina plattformar och ta bort även lagligt innehåll, som yppar kritik mot regeringen och regeringens politik.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vad diskuterades och beslutades egentligen på mötet mellan ministern och nätjättarna 2018 vad gäller nätjättarnas inskränkningar i svensk yttrandefrihetslag?

SD:s riksdagsledamot Jonas Andersson, som sitter i kulturutskottet instämmer på Twitter och säger att de ska “ta full politisk strid” om detta:

SD har i skrivande stund dock inte meddelat exakt vilka åtgärder de ska vidta mot nätjättarnas censur.

Internationell uppmärksamhet

Den norska alternativmedia Resett uppmärksammade vår aktion i artikeln “Denne svarte skjermen møter lesere av svenske alternative medier i dag“. En större rysk nyhetsbyrå skriver också om det. Även SputnikNews tar upp händelsen.