På torsdagen meddelade Nobelstiftelsen att man efter 13 år häver portningen av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson från Nobelfestligheterna. Åkesson svarade med att nobba inbjudan. På fredagen delar SD-ledaren i ett inlägg på Facebook lite mer utförligt med sig av sina åsikter om Nobelstiftelsens styrelse.

Meningarna har gått isär om huruvida det är rätt beslut och reaktion att meddela att han inte tänker komma på festen. Vissa menar att det är rätt eftersom Nobelstiftelsen rimligen först borde be Åkesson om ursäkt för hur den behandlat honom sedan SD kom in i riksdagen. Andra tycker att SD-ledaren borde svälja förtreten och närvara vid detta internationellt välbevakade evenemang.

Åkesson inleder sitt Facebook-inlägg med att klargöra att det inte främst är honom som Nobelstiftelsen bör be om ursäkt. Det är i stället en generell ursäkt som borde framföras om den skada SD-ledaren menar att stiftelsens styrelse under en längre tid genom sitt agerande åsamkat Alfred Nobels namn och minne.

”En skam” kallar han det. En än större ursäkt menar Åkesson att det ukrainska folket, som nu dör på ett fruktansvärt sätt för den ryska invasionens kulor och bomber, förtjänar för att Nobelstiftelsen bjuder in företrädare för Ryssland till festen.

LÄS MER: Åkesson får komma på årets Nobelfest men nobbar: ”Jag är upptagen den dagen”

Vidare skriver Åkesson att det inte lämpar sig att offentligt skriva vad han anser om det faktum att Nobelstiftelsen i sin ändrade praxis klumpar ihop SD-ledaren med representanter för Ryssland, Belarus och Iran – ”några av världens värsta diktaturregimer” – som personer som man nu är beredda att släppa in på festen.

Åkesson beskriver i inlägget Nobelstiftelsens styrelse som ”ett gäng, i bästa fall ryggradslösa, i värsta fall avsiktligt maktmissbrukande individer, vilka uppenbart låter eget partipolitiskt tyckande styra vilka demokratiskt valda partier i Sveriges riksdag som bjuds till Nobelfesten. Det är helt enkelt en skam att spotta på en femtedel av Sveriges väljare”.

Än mer skamligt än detta är enligt Åkesson ”att bjuda in representanter för Sveriges och västvärldens absolut farligaste och värsta fiender […] som skickar robotar och drönare in i civila bostadsområden för att slita sönder kropparna på oskyldiga ukrainska kvinnor och barn”.

Åkesson klargör att han under inga som helst omständigheter avser att bevista Nobelfesten och menar att varje anständig människa, politiker och andra, borde följa hans exempel och stanna hemma.