På tisdagen dök ett foto från årets nationella prov upp på sociala medier och några timmar senare kommenterade SD-ledaren Jimmie Åkesson den märkligt ställda frågan.

”Det här äcklar mig på riktigt”, skrev Åkesson och konstaterade att propaganda hör hemma i diktaturer. Partiet avser också att kalla Skolverkets generaldirektör till utbildningsutskottet.

Det är i årets nationella prov i historia som den vägledande frågan ställs: ”En socialdemokratisk debattör skrev 2017: Sverigedemokraterna tror att vi lever på 30-talet. Vilket lands historia från 1930-talet tänker skribenten troligen på?”. Bland fyra svarsalternativ finns Tyskland.

”Helt oanständigt”

Patrick Reslow, SD-ledamot i utbildningsutskottet, menar att frågan handlar om att koppla ihop SD med nazisterna.

LÄS ÄVEN: Skola lär elever att SD-väljare inte tror på allas lika värde

– Hela syftet med den här frågan är att koppla samman Sverigedemokraterna, 30-tal och Tyskland. Jag utgår från att eleverna i årskurs nio vet vad Tysklands 30-tal är för något. Det här är helt oanständigt, säger han till Expressen.

Skolverket medger fel

På Skolverket bekräftar Anders Boman, enhetschef för nationella proven, att frågan förekommer på årets prov.

– Frågan är ett av flera påståendet som används nationellt och internationellt där politiker använder sig av historia som referens. Det är vanligt att politiska aktörer använder sig av historia i retoriken. Ett kunskapskrav är att förstå historia i just det syftet, förklarar han frågan.

LÄS ÄVEN: Lärare smög in anti-SD-propaganda till gymnasielever

Dock säger han sig förstå att frågan uppenbarligen kan missförstås och att den borde formuleras om.

– Det kan missförstås som att Skolverket gör den här kopplingen. Att det skulle finnas någon typ av agenda inblandad, säger Boman som samtidigt påpekar att det finns med motsvarande politiska uttalanden som syftar till att koppla Vänsterpartiet till Sovjetunionen.