Polischefer 2

Carin Götblad, genrebild och Ulf Johansson. Foto Polisen/Alinnman/Facebook

Inrikes

Åklagare lägger ned utredning mot polischefers lägenhetshärva: ”Kan handla om vänskapskorruption”

Publicerad 11/25/2020
Annons

Samhällsnyt har tidigare uppmärksammat hur höga polischefer pekas ut för att ha missbrukat sina uppdrag i en fastighetsstiftelse där de tillskansat sig kontrakt på exklusiva innerstadslägenheter i Stockholm. Åklagarmyndigheten meddelar nu att man lägger ned utredningen med hänvisning till att man inte kan muta sig själv och att våningarna ”inte har något värde i sig”.

Det var i oktober som Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, Maria Mikko, före detta gruppchef vid nationella operativa avdelningen (Noa), och Ulf Johansson, tidigare regionpolischef i Stockholm, misstänktes för brott efter ett avslöjande av Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: Höga polischefer myglade till sig attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, anklagade polischefernas agerande för att vara korruption. Rikspolischefen Anders Thornberg anmälde uppgifterna till myndigheten för särskilda utredningar.

Åklagaren: ”Man kan inte muta sig själv”

På onsdagen meddelade åklagare Joakim Zander vid särskilda åklagarkammaren att man lägger ned utredningen. Detta trots att Zander menar att det kan handla om vänskapskorruption men det är ingenting som han har utrett.

– Det har inte varit frågan om mutor eftersom man inte kan muta sig själv och det har inte varit frågan om trolöshet mot huvudman för lägenheterna har inget värde i sig. Sedan har man hyrt ut till marknadshyra så då är det inte frågan om grov förskingring, säger Zander till DN.

LÄS ÄVEN: Lägenhetshärvan hos polisen växer – Brå:s generaldirektör Kristina Svartz mutades med paradvåning

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
721Zelenskyj tackar Sverige för stridsvagnar – transport följs av ryssar
Annons