I samband med valet i september misstänks en person i Göteborg ha ägnat sig åt grovt otillbörligt verkande vid röstning. I veckan hölls ett första förhör med personen.

Grovt otillbörligt verkande vid röstning är en ganska ovanlig rubricering, konstaterar Johan Lindmark, åklagare vid riksenheten mot korruption, som driver förundersökningen. Vid tisdagens delgivningsförhör nekade personen i fråga till misstankarna.

LÄS ÄVEN: Misstänkt valfusk mot SD – partiets valsedlar saknades

Fallet hamnade hos Lindmark i direkt anslutning till valdagen. Det är dock ingen myndighet som ligger bakom anmälan – mer än så vill han inte avslöja om fallet. Inte heller Anders Tiborn, den misstänktes advokat, vill uttala sig om anklagelserna med hänvisning till utredningssekretess.

Förhindra eller påverka

Brottsrubriceringen kan handla om att någon försökt hindra röstprocessen eller på annat sätt förvanskat eller påverkat utgången av valet. För att det ska betraktas som grovt brott ska det särskilt tas hänsyn till om våld eller hot om våld använts alternativt om någon missbrukat sin tjänsteställning. Straffet kan enligt Expressen bli upp till fyra års fängelse.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Varför nonchalera risken för valfusk?”

På valnämnden i Göteborg har stadens valchef Frida Nowotny inte hört talas om fallet. I samband med valet finns flera incidenter rapporterade, framför allt kritik mot långa köer och påståenden om att valsedlar flyttats eller tagits bort.