aklagare-utvisa-valdtog-barn-feature

Latif Süleymanov och Ibrahim Fahmwai. Instagram/Tiktok

Inrikes

Åklagare vill utvisa män som våldtog 13-årig flicka

Publicerad 3/30/2023
Annons

Två män från Västsverige åtalas för bland annat våldtäkt mot barn i samband med en 13-årig flickas försvinnande förra året. Åklagaren vill att båda männen utvisas efter avtjänat straff.

Det är i oktober förra året som en 13-årig flicka från Kil i Värmland försvinner från skolan en torsdagseftermiddag. Hon har tagit tåget till Göteborg för att där träffa en man hon fått kontakt med via internet.

Mannen, en 23-åring från Azerbajdzjan som tidigare dömts för sexbrott mot barn, kan ganska snabbt gripas. Han misstänks initialt för kontakt för att träffa ett barn i sexuellt syfte.

23-åringen på Göteborgs centralstation när han går för att träffa flickan. Foto: Polisen

Men den 13-åriga flickan är fortsatt försvunnen och såväl polis som frivilliga från Missing people deltar i det intensiva letandet efter henne.

Två gärningsmän

Kvällen den 11 oktober meddelar polisen att den försvunna flickan påträffats välbehållen.

Det visar sig att ytterligare en man, en 25-årig irakier, varit inblandad i hennes försvinnande och att det är honom hon varit med efter att 23-åringen gripits.

25-åringen och 23-åringen är vänner med varandra. Båda männen är dömda för ett flertal brott i Sverige.

”Synnerligen ömmande omständigheter”

23-åringen heter Latif Süleymanov. Han kommer till Sverige från Azerbajdzjan tillsammans med sin mor och bror i september 2008, när han är nio år gammal.

Mamman vill ha uppehållstillstånd i Sverige på grund av sin bräckliga hälsa, något Migrationsverket avvisar. Beslutet överklagas till migrationsdomstolen som 2010 beviljar familjen uppehållstillstånd på grund av ”synnerligen ömmande omständigheter”.

Tre år senare får även Latifs pappa uppehållstillstånd i Sverige. Året därpå avlider mamman.

Kvotflykting från Irak

25-åringen heter Ibrahim Fahmwai och är en palestinier från Irak. Han och hans syster kommer till Sverige i april 2015 som så kallade kvotflyktingar.

Palestinierna har flytt från Irak till Syrien 2010, undan den irakiska regeringens jakt på Al-Qaeda-sympatisörer. I egenskap av ”utländska araber” betraktas de med misstänksamhet.

I Syrien är de emellertid inte välkommna, och de skickas tillbaka till Irak. Det är genom UNHCR:s försorg som Ibrahim och hans syster istället kommer till Sverige.

Åklagaren vill utvisa

Rättegången mot Latif Süleymanov och Ibrahim Fahmwai inleddes i Göteborgs tingsrätt tisdags och avslutas under fredagen. Süleymanov åtalas för två våldtäkter mot barn medan Fahmwai åtalas för en våldtäkt mot barn samt sexuellt ofredande mot barn.

Båda männen nekar till brott. Den ena mannens sperma har dock påträffats i flickans trosor.

Åklagaren vill att båda männen utvisas efter avtjänat straff och förbjuds att återvända till Sverige.

LÄS MER: Naemi, 13, chattade med våldtäktsman – nu är hon försvunnen

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons