Stockholms tingsrätt friade för ett par veckor sedan komikern, författaren och samhällsdebattören Aron Flam i ett uppmärksammat mål där denne stod åtalad för upphovsrättsbrott efter att ha prytt omslaget på sin senaste bok med en satirvariant av den välkända beredskapsaffischen ”En svensk tiger”. Men åklagare David Ludvigsson som drivit målet är fast besluten att få Flam fälld och har nu överklagat den friande domen till hovrätten.

Det ovanliga målet, där allmän åklagare tagit över vad som normalt ska drivas civilrättsligt, handlar formellt om huruvida Flam gjort intrång i Beredskapsmuseets upphovsrätt.

Museet menar sig inte bara äga rättigheterna till den klassiska teckningen av konstnären Bertil Almquist från de svenska beredskapsåren under andra världskriget utan också rätten att beivra andra verk som anspelar på bilden.

Aron Flam har hävdat att den omslagsbild han gjort är ett eget verk med egen verkshöjd och, även om det skulle ifrågasättas, omfattas av det så kallade parodiundantaget i upphovsrättslagen och som även har stöd i EU-direktiv som Sverige förbundit sig att följa.

LÄS MER: Aron Flam frikänns från upphovsrättsbrott

Efter att Flam vid en polisrazzia fick hela bokutgåvan beslagtagen har målet också kommit att handla om grundläggande demokratifrågor kring yttrande- och tryckfrihet.

Boken tar upp för det politiska etablissemanget i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet besvärande historiska politiska beslut där man för att hålla Sverige utanför kriget kollaborerade med de tyska nazisterna, hjälpte dem att ockupera Norge och att genomföra utrotningen av judar, den så kallade ”slutgiltiga lösningen”.

Det har därför ifrågasatts om det kan finnas andra skäl än bara omslaget till varför allmän åklagare tagit över målet för att få boken stoppad och tog det unika beslutet att husrannsakan skulle göras hos Flam för att beslagta bokutgåvan. Även redan sålda böcker skulle enligt beslutet sökas upp, beslagtas från köparen och förstöras.

Tingsrätten gick på Flams linje och friade omslaget med hänvisning till att det utgör satir. Åklagaren väljer nu att driva målet vidare till högre instans. Det är dock inte säkert att hovrätten beviljar prövningstillstånd, i vilket fall den friande tingsrättsdomen vinner laga kraft. Idag torsdag var sista dagen att överklaga.

authorimage