saga-berlin-skadegorelse-8773

Skadegörelse eller konstverk ? Meningarna går isär.

Inrikes

Aktivist förstörde simbassäng med klotter – döms att betala 280 000 i skadestånd

Publicerad 10/24/2018
Annons

Den vänsteraktivistiska klottraren Saga Berlin rönte viss uppmärksamhet när hon 2016 genomförde en klotteraktion mot en offentlig utomhusbassäng i Stockholmsförorten Hägersten. Nu döms hon av Södertörns tingsrätt för grov skadegörelse till villkorlig dom och dagsböter. Hon ska också betala 280 000 kronor i skadestånd för att täcka kommunens kostnader för saneringen.

200 000 kronor av skadeståndsbeloppet har redan samlats in via en Facebook-grupp som startats av Saga Berlins radikala aktivistvänner som i likhet med många kulturskribenter anser att det inte varit fråga om skadegörelse utan om performance-konst.

Debattens vågor har också gått höga på tidningarnas kultursidor och i kommunfullmäktige om vad som ska anses vara klotter och vad som kan upphöjas till gatukonstformen graffiti samt på vilka platser, om några, det ska vara tillåtet att klottra/graffiti-spreja.

LÄS MER: Förstörde bassäng med klotter – åtalas för grov skadegörelse

Ett skäl till att det tagit två år mellan brott och dom är att Saga Berlin var en av dem som blev påkörd av den muslimske terroristen och illegale invandraren Rakhmat Akilov på Drottninggatan i Stockholm förra året och skadades allvarligt.

Saga Berlins advokat, Matilda Bergström, säger i ett uttalande till media att domen kommer att överklagas i hopp om ett frikännande.

Saga Berlins medbrottslingar som dokumenterade skadegörelsen med film och fotografier frikänns från medhjälp till grov skadegörelse som de stått åtalade för.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
536Åkesson: Mångkulturalismen har splittrat Sverige
Annons