Två aktivister som blockerade Pan-amerikanska landsvägen genom Panama sköts i tisdags eftermiddag ihjäl av en otålig amerikansk bilist. Det rapporterar flera medier.

Demonstranterna protesterar, åtminstone officiellt, med anledning av en gruva i Panamas regnskog som öppnades 1997 och då fick ett 20-årigt tillstånd för gruvdrift. Gruvverksamheten köptes 2014 upp av kanadensiska First Quantum Minerals.

Tillståndet förlängdes av regeringen 2017 med ytterligare 20 år, men koncessionen revs samma år upp av landets högsta domstol. Domen offentliggjordes emellertid inte förrän 2021.

Extrema protester

I grunden handlar konflikten om att den panamanska staten vill ha en större andel av First Quantum Minerals vinst från gruvdriften. Den kanadensiska gruvjätten har gått med på en del, men inte alla de krav politikerna kommit med.

Medan avtalet med First Quantum Minerals debatterats av regeringen, i Panamas parlament och behandlats i domstol, har våldsamma protester mot gruvdriften växt fram på landets gator.

Demonstranterna protesterar dels mot gruvdriften som sådan, men ilskan eldas på av tankegångar om att det är en utländsk aktör som stjäl folkets naturresurser. Butiker, offentliga lokaler och tunnelbanestationer har vandaliserats, och uppemot ett tusental har gripits i sammandrabbningar på gatorna.

Kräver tull

Demonstranter har på flera platser blockerat Pan-amerikanska landsvägen, landets logistiska pulsåder, vilket lamslagit inrikestransporterna. Landsvägen är avgörande för att transportera mat, medicin och andra förnödenheter inom landet, och det finns ofta inga alternativa vägar. Upprepade uppmaningar till aktivisterna om att upphöra med sina blockader har varit förgäves.

Situationen har förvärrats av att flera andra mindre vägar också blockerats. Många kan inte ta sig till arbeten och barn kommer inte fram till sina skolor. Regeringen har tvingats öppna en luftbro för att flyga in medicin och vårdutrustning till avskurna sjukhus, och matpriserna har på flera håll flerdubblats.

Panamas polis konstaterar att flera av aktivisterna är kriminella som passar på att kräva ”tull” av bilister som vill passera blockaderna. Polisen har videodokumenterat flera fall där bilar släpps igenom mot betalning.

Bilist vinkas förbi efter att ha betalat lösensumma. Foto: Polisen Panama

Sköts ihjäl

Det är mot denna bakgrund tisdagens incident ska ses. En man som identifierats som 77-årige advokaten Kenneth Darlington, med både amerikanskt och panamanskt medborgarskap, försökte ta sig förbi en blockad vid Chame, omkring åtta mil söder om huvudstaden Panama city.

Darlington försökte först själv släpa undan de bildäck och stenblock som aktivisterna placerat på vägbanan. När aktivisterna ingrep drog han fram en pistol, något som inte avskräckte dem.

– Varför skjuter du inte? Du måste döda oss allihop! utbrast en av aktivisterna.

77-åringen svarade då med att skjuta ihjäl aktivisten och sköt sedan ytterligare en av dem. Han fortsatte därefter att släpa undan de hinder som låg på vägen, men greps senare av polis.

Tidigare har två demonstranter dödats när de körts på av bilar i samband med att de blockerat vägar.