kraftledningar-9378783
Inrikes

Akut elförsörjningssituation i Stockholm – hotar svensk tillväxt

Publicerad 5/20/2019
Annons

Elbolaget Ellevio varnar för att man redan till hösten kan komma bli tvungna att neka de som vill anslutas till elnätet. Stockholm står inför en akut elförsörjningssituation, konstaterar man i en debattartikel i SvD.

I en artikel i början av maj varnade Bloomberg – samma sajt som tidigare uppmärksammat den fallande svenska kronan – för att Sveriges elbrist hotar tillväxten.

LÄS ÄVEN: Elbrist hotar Sveriges tillväxt – eftersatt utbyggnad av kraftnätet orsaken

”Vi befinner oss i ett historiskt akut läge. Vi kommer helt enkelt inte kunna ansluta alla i Stockholm som vill ha el de närmsta åren, och det finns risk att vi tvingas neka anslutningar redan under hösten 2019”, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Befintlig nätkapacitet räcker inte till för att möta den ökade efterfrågan samtidigt som tillstånd och byggande av nya elnät tar lång tid, och när delar av kraftvärmeproduktionen försvinner i förtid saknas tillräckliga alternativ.

För att råda bot på situationen efterlyser Lindehag politiska krafttag varav man pekar ut fyra åtgärder som centrala:

Investeringar i elnäten. Elnätsbolagen måste ha rimliga ekonomiska förutsättningar och långsiktiga spelregler för att kunna investera i nödvändiga nätförbättringar.

Kortare tillståndsprocesser för ny nätkapacitet. I dagsläget kan det ta ett decennium att få tillstånd och bygga en ny stam- eller regionnätsledning.

Lokal kraftproduktion måste ges rimliga förutsättningar.

Utveckla arbetet inom energiöverenskommelsen. Inkludera elnäten, med fokus på att säkerställa de långsiktiga villkoren som möter samhällsutvecklingen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
828Förre Nato-toppen: Nato-länder kan skicka soldater till Ukraina
Annons