kay-ivey-alabama-vaccinationspass

Vaccination måste vara frivilligt menar Alabamas Republikanske guvernör Kay Ivey.

Utrikes

Alabama förbjuder vaccinationspass

Publicerad 5/28/2021
Annons

Medan stora delar av världen går i riktning mot ett A- och ett B-lag när det gäller medborgerliga rättigheter väljer den konservativt styrda Alabama i USA att göra tvärtom. En sådan rangordning av invånarna strider mot grundläggande principer om individens frihet menar delstatens guvernör Kay Ivey och olagligförklarar vaccinationspass för covid-19.

Dokumentet som gör förbudet mot vaccinationspass till lag undertecknades på måndagen av den Republikanske guvernören Kay Ivey. Lagen träder i kraft omedelbart och gör det olagligt för myndigheter i delstaten att utfärda vaccinationspass för covid-19 och förbjudet för företag att kräva av sina kunder att uppvisa ett sådant pass.

– Jag stödjer frivillig vaccination och genom att underteckna den när lagen ger jag ytterligare uttryck för den övertygelsen, sade Ivey i ett uttalande efter att satt sitt namn under lagdokumentet.

Avråder ingen men förespråkar frivillighet

Ivey underströk samtidigt att lagen inte ska tolkas som att hon avråder någon från att vaccinera sig. Tvärtom uppmuntrar hon medborgarna att ”rulla upp ärmen” men att det måste grunda sig på frivillighet, inte tvång.

Ett visst undantag från förbudet mot vaccinationspass kan ändå komma att gälla för skolelever att närvara i klassrummet men endast för det specifika vaccin som det funnits krav på sedan tidigare och under förutsättning att undantag görs för den som av medicinska skäl eller religiös övertygelse eller annan livsåskådning inte vill vaccinera sig.

Flera delstater

Alabama ansluter sig med lagen till ett antal andra stater i USA som begränsar rätten för myndigheter att utfärda och för företag att kräva vaccinationspass för covid-19. Tidigare har bland annat Florida och Texas förbjudit vaccinationspass. Även där kommer initiativet från delstaternas Republikanska guvernörer, Ron DeSaints respektive Greg Abbott.

– Myndigheter ska inte kunna tvinga någon Texabo att vaccinera sig eller att avslöja privata uppgifter om sin hälsa bara för att få leva ett normalt liv i vardagen, förklarade Abbott beslutet i en video som sändes ut över delstatens TV-kanaler.

Trygghet ställs mot personlig integritet

Vissa hälsoexperter hävdar att vaccinationspass kan vara en biljett tillbaka till ett normalläge, där medborgarna belönas för att gå och vaccinera sig med förmåner som att få gå på exempelvis musikkonserter och sportevenemang och känna trygghet i att den som står eller sitter bredvid också är immun mot viruset. Men kritiker menar att krav på vaccinationspass kränker den personliga integriteten och individens frihet på ett alltför långtgående sätt.

Vita Husets pressekreterare Jen Psaki förklarade redan i mars att man på federal nivå inte kommer att införa någon centraliserad vaccinationsdatabas och inget federalt tvång för amerikaner att skaffa sig ett vaccinationspass. Hon klargjorde att det är en fråga för delstaterna att självständigt arbeta fram lösningar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons