Ett invandrargäng misshandlade för en tid sedan oprovocerat en förbipasserande man i Rinkeby. Gärningsmännen lämnade platsen men tre dagar senare fastnade en av gärningsmännen på bild i samband med en brutal rånmisshandel där en man avtvingas kontokort och kod.

Det var strax efter klockan 23 den 18 oktober förra året som ett gäng ungdomar hängde i tunnelbanans biljetthall i den invandrardominerade Stockholmsförorten Rinkeby. En äldre man som passerar gänget blir stoppad och konfronterad. Gänget påbörjar helt oprovocerat en misshandel med hjälp av plastbackar. Nedan kameraövervakningsbilder från händelsen.

Offret hemlös med psykiska problem som nu är försvunnen
En polispatrull anlände till Rinkeby centrum en halvtimme efter händelsen men då hade gärningsmännen redan sprungit från platsen. En man från organisationen Lugna gatan fanns på platsen och berättade för poliserna att tre personer misshandlat en äldre man vid spärrarna.

Samtidigt kommer brottsoffret upp från tunnelbaneperrongen och mannen från Lugna gatan pekar ut honom inför polisen.

Av polisens rapport framgår att mannen som blivit misshandlad har någon form av psykisk problematik. Polisen uppger att man inte får någon klarhet i vad han försöker berätta.

Polisen identifierar honom som ”Mohamed” men det saknas både ett telefonnummer och en adress. Istället hänvisar han till en adress i Sundsvall där hans bror uppges bo. Brodern kontaktar polisen och uppger att han inte sett den målsägande. Var han nu befinner sig är det ingen som vet.

I polisrapporten står det även att polisen vid flera tillfällen har hört av sig till brodern rörande brottsmisstankar mot målsäganden i detta fall. Men brodern har aldrig tidigare hört av honom. Det han vet är att den målsägande är psykiskt sjuk och behöver hjälp och att han bor på gatan.

Spärrvakten och Lugna gatan tänker inte vittna
Enligt polisrapporten har både spärrvakten från Storstockholms Lokaltrafik (SL) och mannen från Lugna gatan vägrat vittna om misshandeln i biljetthallen. Detta med hänvisning till att det annars blir omöjligt att arbeta i Rinkeby. Mannen från Lugna gatan uppger även som skäl att han inte har något förtroende för polisen.

Här nedanför syns mannen från Lugna gatan som inte vill samarbeta med polisen, när han hälsar på en av gärningsmännen till misshandeln (Mohamed Ziani – anm.).


Polisen: ”Lätt att identifiera”
Genom kameraövervakning i biljetthallen har flera olika poliser kunnat identifiera personerna i gänget. En polisassistent i Rinkeby uppger att han träffar på gänget ofta eftersom de ingår i en grupp individer som begår många brott. Personerna är så välbekanta att de är lika lätta att identifiera som de poliskollegor han arbetar med, uppger assistenten.

Under december och början av januari håller polisen förhör med de tre misstänkta gärningsmännen som alla är folkbokförda i Rinkeby. Dessa är:

17-årige Mohamed Ziani som förekommer i belastningsregistret för bland annat rån, misshandel av sin lärare, hot mot tjänsteman, grov stöld, olovligt brukande och olovlig körning.

18-årige Ibrahim Secka som förekommer i belastningsregistret för bland annat narkotikabrott, olovlig körning och brott mot trafikförordningen.

22-årige Yonis Mustafa Nasser som förekommer i belastningsregistret för bland annat misshandel, flera fall av narkotikabrott, medhjälp till stöld, försök till stöld och olovlig körning.

Gemensamt i polisförhören för de tre personerna är att de inte svarar något annat än ”ingen kommentar” på polisens frågor.

Tingsrättsdomen
Åklagaren åtalade de tre gärningsmännen, Mohamed, Ibrahim och Yonis, för att tillsammans och i samförstånd ha slagit och knuffat den målsägande med plastbackar, kastat en plastback på honom samt fällt honom till marken genom att sparka undan hans ben.

LÄS ÄVEN: Nytt brottsbegrepp etableras i Danmark: ”dominanskriminalitet”

Den 2 april meddelade Solna tingsrätt att Mohamed och Ibrahim döms till ungdomsvård medan Yonis klarar sig med skyddstillsyn. Polisens förundersökningsprotokoll kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: Solna TR B 10131-18 Aktbil 13