En kvinna i 80-årsåldern våldtogs på torsdagen i sitt hem i Dals-Ed. En okänd man trängde sig in i bostaden där han överföll och förgrep sig sexuellt på kvinnan. Förövaren är fortfarande på fri fot.

Det var vid 12:20-tiden på torsdagen som polisen fick larm om en överfallsvåldtäkt i den lilla och tidigare idylliskt trygga dalsländska kommunen. Det var kvinnans make som hittade sin fru på golvet och kontaktade polisen.

Det framgår inte hur förövaren beredde sig tillträde till bostaden – om dörren lämnats olåst eller han utgett sig för att vara någon med ett legitimt ärende.

På onsdagen rapporterade Samnytt om en familj som rånats i hemmet av personer som uppgav sig komma från en budfirma. Många åldringsbrott begås på liknande sätt.

Fördes till sjukhus med skadad rygg

På plats kunde polispatrullen konstatera att kvinnan skadats i ryggen i samband med övergreppet. Hon fördes till sjukhus där hon nu lagts in för vård och observation.

Vid 15-tiden på eftermiddagen pågick polisinsatsen fortfarande. Någon gärningsman har dock ännu inte kunnat gripas.

”Ung man” enda offentliggjorda signalementsuppgiften

Polisen har inte gått ut med något signalement på förövaren mer än att det rör sig om ”en ung man under 18 år”. Senare uppgavs också att det rör sig om en person som är dömd för brott sedan tidigare.

– Vi har fått lite mer signalementsuppgifter men måste också få chans att tala ordentligt med kvinnan. Hon har varit väldigt skärrad av den här händelsen, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler till media.

Man vädjar samtidigt om tips från allmänheten. Den som gjort iakttagelser vid 11-12-tiden i området som man tror kan vara relaterade till brottet ombeds ringa 114 14.