aldre-i-butik-83773

äldre pensionär åldring butik

Inrikes

Äldre svenskar otrygga i det kontantlösa samhället – målgrupp för kontobedragare

Publicerad 2/12/2019
Annons

Att kunna handla med kontanter är viktigt för många äldre. I takt med att det kontantlösa samhället implementeras känner sig många pensionärer alltmer otrygga och drabbas även ekonomiskt eftersom de butiker som tar emot kontanter ofta har högre priser.

Missnöjet med den försvinnande kontanthanteringen är något som på senare år seglat upp som framträdande faktor i PRO:s matprisundersökningar. Matbutiker som hanterar kontanter är inte sällan dyrare att handla i och det drabbar seniorerna där många föredrar kontanter framför kort.

LÄS ÄVEN: Bestal 90-årig kvinna på 19 000 kronor – Polisen släpper bild på efterlysta åldringsbrottslingar

Skälen handlar inte så mycket om att man är konservativ och inte vill ta till sig det nya. I stället är det tvärtom nya fenomen i samhället som lett till att många äldre väljer bort kortbetalning. Det handlar om otrygghet och oro över att vara en utsatt målgrupp för kontokortsbedragare.

LÄS ÄVEN: Mor, dotter och sambo i utländsk familjeliga dömda för våg av åldringsbrott

De kriminella ligor som ägnar sig åt att ringa upp människor och lura dem att logga in på sin Internet-bank där de sedan får sina konton länsade, fokuserar nästan helt på äldre som brottsoffer.

LÄS ÄVEN: Utgav sig för att vara turister som gått vilse – stal hjälpsam 80-årig kvinnas plånbok

Detsamma gäller de gatubaserade, inte sällan romska, ligor som är verksamma i butikerna, där man placerar sig så att man kan se vilken kod kunden trycker vid betalning, varefter man stjäl kortet och tömmer kontot, genom uttag i bankomater och/eller inköp av dyra varor.

– Oftast om du har kontanter i din handväska har du ungefär det du ska göra av med, men om någon kommer åt ditt konto kan du ha allting på det, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: ID-kapningarna mot äldre – hör hur bedragaren på bruten svenska försöker lura sitt offer

Till följd av den ökande otryggheten i samhället för äldre som lett till att alltfler väljer bort kortbetalning ingår numera möjligheten att handla med kontanter som en del i det PRO kallar ”pensionärsvänlighet” när man poängsätter butikerna tillsammans med sådana faktorer som vänligt bemötande, möjlighet till hemkörning av varor och tillgång till kundtoaletter. Alltfler butiker inför obemannade kassor med självskanning, vilket ger poängavdrag på flera punkter i PRO:s bedömning.

LÄS ÄVEN: Sårbara seniorer mål för internationella ligor

Ola Nilsson, som är konsumentsakkunnig på PRO, säger till SVT att han vill att undersökningen ska fungera som en ögonöppnare för allmänheten.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons