Ett äldreboende i Varberg lät en brukare gå utan mat i nio dagar. Nu har kommunen själva gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det var på Östergårdens trygghetsboende i Varberg som det allvarliga missförhållandet ägde rum. Personen som drabbats är i behov av hjälp med matning för att få i sig näring – men i nio dagars tid ”missade” hemtjänsten att hjälpa brukaren med matning.

Brukaren hade sedan tidigare hjälp med tillagning av måltiderna men från och med den 30 november förra året utökades hjälpen till att omfatta även matning och hjälp med att sköta munhygien. Men de ansvariga ska ha ”missat” att planera in det för hemtjänstpersonalen – som således inte var medvetna om att de skulle hjälpa brukaren med detta.

När den livsfarliga missen upptäcktes av anhöriga till brukaren den 8 december var personen i så dåligt skick att den fick föras till sjukhus på grund av uttorkning.

”Brustit i kommunikation”

– Det har brustit i kommunikation och planering i det här fallet. Vi har nu inlett en utredning där vi försöker säkerställa vad som har gått fel och att vi kan vidta rätt åtgärder för att kvalitetssäkra verksamheten, säger Anna-Lena Sellergren, förvaltningschef för socialförvaltningen i Varberg, till Hallands Nyheter.

Hur det kommer sig att personalen inte märkte av att brukaren var i dåligt skick under dessa nio dagar vill hon emellertid inte svara på. Men hon nämner hög personalomsättning och många otillsatta tjänster.

– Jag vill inte föregå utredningen och säga vad det är som gjort att inte personalen har sett signalerna hos den här brukaren. Men vi ska genomföra den här utredningen skyndsamt, säger hon vidare.

LÄS ÄVEN: Vikarie ignorerade larm på äldreboende – boende avled