En åldring som levde i ett kommunalt boende i Stockholms län syntes inte till och ansågs därför ha avvikit från hemmet. Men personalen fullföljde aldrig några spårningsrutiner. Istället påträffades personen död i sitt badrum en vecka senare.

Det var förra året som händelsen inträffade i Södertälje. Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har personalen vid boendet antagit att åldringen avvikit eftersom personen aldrig kom till ett avtalat möte, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde vårdtagare på balkong i timmar – fick föras akut till sjukhus

Men personalen fullföljde aldrig de rutiner som finns när boende misstänks ha avvikit. En sådan rutin är att personalen ska kontrollera åldringens bostadsrum. Ytterligare en rutin är att spola vattenlåset i badrummet.

I badrummet var precis där åldringen befann sig. Men det skulle dröja en hel vecka innan någon ur personalen tog sig till rummet och påträffade åldringen död.

Kommunen: ”Allvarligt missförhållande”

Det är kommunen själv som har anmält händelsen till IVO som de klassar som ett ”allvarligt missförhållande”. I sin egen utredning slår kommunen fast att de hade upptäckt åldringen tidigare om rutinen följts.

LÄS ÄVEN: Kvinnas infekterade liggsår glömdes bort på äldreboende – avled