I södra Sverige har en ny form av åldringsbrott uppmärksammats. Äldre kontaktas av personer som utger sig för att vara deras barnbarn som önskar bjuda på fika och låna pengar.

Det är polisen i nordvästra Skåne som sedan vintern har märkt av en våg av nya åldringsbrott riktade mot personer i 90-årsåldern. Nu går polisen ut och varnar för dessa brott, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: 90-årig kvinna lurades att bjuda hemtjänsten på vatten – blev bestulen på smycken

I förra veckan åtalades två män för en serie bedrägerier i vilka männen misstänks ha utgett sig för att vara offrens barnbarn och bett att få låna pengar.

Senast den här veckan mottog polisen flera larm där kvinnor ska ha kontaktat äldre för att på ett likadant sätt bjuda in sig själva på fika och diskutera lån. I ett av fallen kontaktade två kvinnor en 90-årig kvinna och önskade att få bjuda på nybakade bullar för att diskutera ett lån till ett sommarhus.

Polisen: ”De tar reda på omständigheter runt en person”
Enligt Richard Glantz som är polisens presstalesman i nordvästra Skåne handlar det om avancerade upplägg där gärningsmännen på förhand granskar sitt brottsoffer.

– De tar reda på lite omständigheter runt en person och tar sen kontakt. Hur de går tillväga vet jag inte, men inom sociala medier finns det ofta möjlighet att kartlägga, säger Glantz.

Skickar vänner för att hämta pengar
I vissa fall ska de falska barnbarnen ha meddelat att de är i akut behov av pengar. Därefter uppger de att vänner kommer förbi för att hämta pengarna. Glantz berättar att äldre personer har lämnat ut pengar i tron att det ska hamna hos barnbarnen.

– Det som är viktigt är att man måste försäkra sig om att det är en äkta släkting. Och för guds skull, aldrig lämna ut personliga uppgifter om konton eller kontokort. Lägg på luren och ring en anhörig, tipsar Glantz.

LÄS ÄVEN: Jönköpings kommun varnar för kvinnliga åldringsbrottslingar – utger sig komma från hemtjänsten