Den ryske oppositionspolitikern och nationalistprofilen Aleksej Navalnyj är död. Det meddelar Rysslands federala fängelseväsen i ett uttalande.

”Den 16 februari 2024, i kriminalvårdskoloni nummer 3, kände sig fånge Navalnyj A.A dålig efter en promenad, och förlorade nästan direkt medvetandet. Vårdpersonal från enheten anlände omedelbart och ett akutteam tillkallades”, står att läsa i uttalandet som fortsätter:

”Alla nödvändiga återupplivningsåtgärder utfördes, utan positivt resultat. Akutläkare bekräftade att fången avlidit. Dödsorsaken håller på att utredas.”

Nationalistprofil

Aleksej Navalnyj är i början av 2000-talet en ledande lokalprofil för socialliberala oppositionspartiet Jablokos Moskvadistrikt. 2007 sparkas han emellertid ut ur partiet, främst på grund av sitt engagemang i ”Ryska marschen” – som i såväl ryska som västerländska medier beskrivs som en nynazistisk företeelse.

Samma år grundar han nationaliströrelsen Narod som söker samarbete med andra ryska nationalistiska och nynazistiska organisationer. Narod blir en kortvarig historia, och är fyra år senare nedlagd. Rörelsen fungerar inte ”organisatoriskt”, förklarar Navalnyj i en intervju 2011.

Navalnyj gör sig dessa år allt mer känd för sitt fräna motstånd mot Vladimir Putin. Utifrån den nationalistiska plattformen kritiseras inte minst Rysslands invandringspolitik. Nationalistprofilen anser att regimen okontrollerat släpper in alldeles för många migranter från i synnerhet de tidigare sovjetrepublikerna i Centralasien.

I en radiointervju från samma år som Narod dödförklaras beskriver Navalnyj det ryska maktpartiet Enade Ryssland som ”partiet för skurkar och tjuvar”. Citatet får stort internationellt genomslag, och anammas av den ryska oppositionen.

För sin kamp mot de styrande i Kreml får Navalnyj stöd från inte minst Sverige. Löfvenregeringen lovar hundratals skattemiljoner för att hjälpa till i kampen.

LÄS MER: Finansierar Löfven ryska nazister med svenska skattepengar?

Fängelse och död

Från 2013 och framåt kommer Aleksej Navalnyj flera gånger i konflikt med den ryska rättsstaten. Både 2013 och 2014 döms han för förskingring av offentliga medel från det ryska skogsbolaget Kirovles. Påföljden blir villkorlig dom båda gångerna. EU och Amnesty international protesterar, och menar att rättegångarna inte varit rättvisa.

Den Putinfientlige ryssen fortsätter väcka sympatier i västvärlden när han sätts i husarrest för att ha brutit mot de reserestriktioner han ålagts. Sommaren 2020 förgiftas han med nervgiftet novitjok, men överlever och flygs till Tyskland för vård. Navalnyj lägger skulden på Putin och säkerhetstjänsten FSB.

Tillbaka i Ryssland får Navalnyj en villkorlig dom omvandlad till fängelsestraff. Samtidigt har hans nationalistiska förflutna hunnit ikapp honom internationellt, och Amnesty förklarar att man inte längre betraktar nationalistprofilen som en ”samvetsfånge”.

LÄS MER: Amnesty: Navalnyj inte längre samvetsfånge – skyldig till nationalistiska åsikter för många år sedan

I ett allt mer slutet och auktoritärt Ryssland avkunnas i augusti 2023 den hårdaste domen mot Aleksej Navalnyj: 19 års fängelse för extremismanklagelser och försök att ”återupprätta nazistisk ideologi”.

I december flyttas Navalnyj till ett fångläger i Jamalo-Nentsien i Sibirien. Där avlider han under fredagen, 47 år gammal.