Den algeriske judobrottaren Fethi Nourine lämnar återbud till OS bara ett dygn innan tävlingarna i Tokyo ska börja. Orsaken är att han parats ihop att möta en judisk motståndare, Tohar Butbul, i andra ronden, något han inte kan acceptera.

Fethis får stöd från från sin tränare som i en kommentar till algerisk media säger att ”vi fick en olycklig lottning och fattade det enda rätta beslutet”. Det är inte första gången som Fethi vägrar möta israelen.

Senast Fethi lämnade en tävling på grund av den judiske motståndaren var i judo-VM 2019. Även egyptiska och iranska judobrottare har agerat på samma sätt.

Vid de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 vägrade egyptiern Islam El Shahaby först att skaka hand med sin judiske rival Or Sasson från Israel och lämnade därefter hastigt spelen. Han hade då vid ett tidigare tillfälle mött en israel och förlorat, något som utlöste en hatstorm bland muslimer i hemlandet.

Fethi är inte den ende motståndare från ett muslimskt land som vägrat möta Tohar från Israel. Vid en grand slam-tävling i Tyskland 2018 straffade iraniern Mohammad Mahdi Brimanloo avsiktligt ut sig genom att se till att han vägde för mycket innan mötet. Det innebar att Tohar automatiskt fick den tävlingens bronsmedalj.

Så sent som i april i år stängde olympiska kommittén av det iranska judolaget på fyra år för dess upprepade antisemitiska agerande gentemot israeliska tävlande.

Avstängningen blir i praktiken tvåårig då den gäller retroaktivt från september 2019, när den iranske judobrottaren Saeid Mollaei på ett uppmärksammat sätt lämnade det iranska laget mitt under VM i Tokyo. Han avslöjade samtidigt att det skedde därför att han beordrats att avsiktligt förlora matcher för att inte behöva möta någon judisk tävlande från Israel.

Saeid kringgår avstängningen för egen del genom att i stället tävla för Mongoliet dit han begett sig som flykting från Iran. Han har inga personliga problem med att möta judar i ringen och har även efter skandalen i Tokyo varit i Tel Aviv och tävlat mot israeler. Han klargjorde då också att det för hans del var färdigtävlat för Iran och berömde israelerna för den vänlighet de visat honom.

Tohar Butbul kommer nu i stället att möta sudanesen Mohamed Abdalarasool i sin första match.