En karabinjär ur Italiens gendarmeri höggs på tisdagen vid Milanos centralstation. Den 23-årige jemeniten använde en sax vid attacken och ska ha skanderat ”Allahu Akbar”. Sedan tidigare ska han ha uppvisat ”islamistsympatier”.

Mahamad Fathe ska tidigare ha fått avslag på sin asylansökan i Tyskland och blivit utvisad 2017 men då i stället tagit sig till Italien. Attacken skedde på torget Piazza Duca d’Aosta, ett känt tillhåll för illegala migranter. Karabinjärens skador beskrevs på tisdagen som icke livshotande.

Enligt uppgifter i italiensk media ska mannen även tidigare ha gjort sig skyldig till hot mot polis och våldsamt motstånd.

2017 skedde en liknande incident då Ismail Tommaso Hosni, av italienskt och tunisiskt ursprung, attackerade två soldater och en polis med en kniv då de bett om att få se hans id-handlingar. Gärningsmannen dömdes sedermera till sju års fängelse.

Politiska reaktioner
Parlamentsledamoten Silvia Sardone från Matteo Salvinis parti Lega kommenterade attacken och påminde om att hon påtalat förfallet, otryggheten och brottsligheten som tagit över Piazza Duca d’Aosta men kommunen tycks inte ha velat lyssna och här är nu resultatet.

– Hur kan de inte märka att området är totalt utom kontroll? Måste någon dö innan de vaknar upp?

Partikollegan Alessandro Morelli kallar attacken ”dagordningen” med exempel på nyliga attacker i området – i mars då en libyer knivhögg förbipasserande i ett konstgalleri och i juli då ytterligare en karabinjär skadades under ett bråk mellan två utlänningar.

Milano har haft omfattande problem med illegala migranter i flera år och i en rapport från 2016 beskriver man en ”invasion” efter att länder i norra Europa stängt sina gränser i kölvattnet av migrantkrisen året innan.