Peter Hultqvist

Foto: Frankie Fouganthin.

Inrikes

Alliansen fortsatt vacklande om misstroende mot försvarsministern

Publicerad 9/12/2017
Annons

➤ TRANSPORTSTYRELSENGATE Den borgerliga Alliansen kan fortfarande inte bestämma sig för huruvida man ska rikta ett misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist eller inte. Det senaste från Liberalernas partiledare Jan Björklund är att ett besked tidigast kan komma i slutet av denna vecka.

Turerna har, efter avslöjandet av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen, varit många från Alliansens sida kring eventuella misstroendeförklaringar mot ansvariga statsråd. Efter regeringens besked att självmant entlediga inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) återstod frågan om huruvida man från oppositionens sida skulle gå vidare med att få även försvarsminister Peter Hultqvist (S) avsatt.

Svårt att bestämma sig
Flera av Allianspartierna har ändrat sig fram och tillbaka flera gånger. Det senaste preliminära beskedet innan dagens besked från Jan Björklund (L) var emellertid att det blir en misstroendeförklaring mot Hultqvist. Men nu är frågan alltså öppen igen.

Björklund säger att hans parti vill väga in ”ytterligare information”. Det är oklart exakt vilken information som åsyftas, men sannolikt handlar det om uppgifter i de svar som regeringen på tisdagen lämnade i ärendet till Konstitutionsutskottet.

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf svävar i ett uttalande på tisdagen på målet om huruvida Alliansen avser att gå vidare med misstroendeförklaringen mot Hultqvist. Såvida ingen ny information i själva sakfrågan framkommer, lutar det enligt Lööf åt att Centerpartiets ställer sig bakom en misstroendeförklaring. Men hon reserverar sig för att Alliansen först vill göra vad man kallar en ”samlad analys”.

SD ger klart besked
Sverigedemokraterna står fast vid sitt krav på att Hultqvist bör avgå och stödjer en misstroendeförklaring mot försvarsministern från Alliansen. SD-ledaren Jimmie Åkesson har dessutom utvidgat avgångskravet att omfatta även statsminister Stefan Löfven, som enligt ny information sannolikt tidigare känt till mer om missförhållandena på Transportstyrelsen än vad han erkänt.

Hultqvist låter sig inte påverkas
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att han tills vidare ”jobbar på precis som vanligt”. Han säger att huruvida det riktas eller inte riktas en misstroendeförklaring mot honom inte är något som han kan påverka. Hultqvist anser dock att han inte har begått sådana fel att en misstroendeförklaring är motiverad.

Vill uppnå största möjliga effekt
Bedömare säger till Samhällsnytt att en orsak till att Alliansen drar ut på misstroendebeskedet kan vara att man vill få ut mesta möjliga politiska effekt av att avsätta försvarsministern inför det kommande valåret. Att tvinga bort Hultqvist mitt under den stora internationella försvarsövningen Aurora 17 i september som Sverige tagit initiativ till och bjudit in flera länder att delta i, skulle vara en stor pinsamhet för regeringen som skulle ge även internationell genklang. Den skulle desarmera Hultqvist under lång tid och försvaga Socialdemokraternas laguppställning i nästa års valrörelse där Alliansen enligt opinionsmätningar har ett rejält underläge att hämta upp.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons