jimmie åkesson 170904
Inrikes

Alliansen öppnar för SD på ordförandeposter i utskotten

Publicerad 6/28/2018
Annons

Enligt SVT hävdar källor att alliansen öppnat för att Sverigedemokraterna ska kunna få några av utskottsordförandeposterna i riksdagen efter valet.

Hittills har SD, vars opinionsmätningar rusar inför valet, varit utestängda från posterna. Att man nu öppnar för SD är enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson en stor framgång för Jimmie Åkesson (SD).

Det är i utskotten som politik och lagförslag behandlas innan de når omröstning i riksdagen.

Tidigare på torsdagen meddelade alliansen att man avser lansera en egen talmanskandidat, oavsett om man blir större än de rödgröna eller inte.

LÄS MER: Alliansen tänker nominera egen kandidat till talmansposten – oavsett hur det går i valet

– Båda dessa besked från Alliansen är viktiga och kan tolkas som en öppning gentemot Sverigedemokraterna, säger Mats Knutson.

Hittills har posterna ordförande och vice ordförande fördelats inom de två traditionella blocken. Det nya förslaget går istället ut på att fördela dessa proportionellt efter mandatfördelningen i riksdagen.

– Det finns goda skäl för båda sidor att slåss för att få besätta talmansposten. Att Alliansen samtidigt erbjuder Sverigedemokraterna poster som utskottsordförande ska ses som ett sätt att sockra budet. I utbyte mot stöd för en moderat talman kommer SD att kunna få tunga uppdrag i riksdagen, säger Mats Knutson.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons