Talmannen som efterföljer kungen i rang väntas få en central roll efter valet i september. Han eller hon leder leder regeringsförhandlingarna och presenterar förslag på ny statsminister.

Med mindre än tre månader kvar till valet meddelar alliansen att man byter strategi inför talmansvalet och avser ”under alla omständigheter” att presentera en egen kandidat till posten.

– Vi gör anspråk på att leda landet, vi gör anspråk på att ta över regeringsmakten. Jag tycker inte att det konstigt att vi också kommer att lägga fram en gemensam kandidat till posten som talman i Sveriges riksdag, säger Andreas Carlson (KD).

Kutym bland de borgerliga partierna sedan 1970-talet och fram tills nu har varit att den som väljs ska komma från det största blocket medan Socialdemokraterna ansett att denna ska tas från den största partiet.

– Vi anser inte att man kan abonnera på talmansposten, som största parti, utan det är en fråga som man måste avgöra i kammaren, säger Tobias Billström (M).

Från socialdemokratiskt håll befarar man att detta betyder att de borgerliga, även om de blir mindre än de rödgröna, kan vinna talmansposten med stöd av Sverigedemokraterna.

Det kan även bli tre personer som nomineras till posten ifall SD väljer att lansera en egen kandidat.

– Att det finns flera olika kandidater tror jag inte alls är dåligt, utan det kan nog vara bra, och hur Sverigedemokraterna kommer att agera, det återstår ju att se, det får vi ta en diskussion internt om, säger Björn Söder (SD).