Alliansen tar makten i Göteborg med hjälp av Fi, V och MP – ratar SD och Demokraterna

Delningar

Det står nu klart att ett kvarts sekel av socialdemokratiskt styre är till ända i Göteborg. Alliansen tar över. Man väljer dock att stänga ute såväl Sverigedemokraterna som det framgångsrika lokala partiet Demokraterna. I stället bjuder man in trion Fi, V och MP som bildat ett miniblock i staden.

Demokraterna, med nej till västlänken som sin stora profilfråga, blev i valet näst största parti i Göteborg. Detta efter att kommunfullmäktige kört över göteborgarna och valt att ignorera resultatet i den folkomröstning som hölls om bygget av det kontroversiella bygget.

Något politiskt inflytande får Demokraterna dock inte. Alliansen har sagt blankt nej till att diskutera västlänken som man menar ska byggas oavsett vad en majoritet av göteborgarna tycker.

Inte heller Sverigedemokraterna får något inflytande. I Göteborg väljer Alliansen i motsats till en del andra kommuner att hörsamma påbudet från Kristersson och Stockholm om att inte förhandla eller ens samtala med SD.

Eftersom Alliansen inte samlar någon egen majoritet i fullmäktige tvingas man söka stöd på annat håll. Det gör man genom att sträcka sig bort mot de partier – Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som ideologiskt står längst ifrån Alliansen.

De tre ytterkantspartierna har i Göteborg valt att bilda ett eget rödgrönrosa block. Med det blockets hjälp hoppas nu Alliansen kunna styra staden under mandatperioden.

Det styrande kommunalrådet kommer sannolikt att bli en moderat. Detta trots att Moderaterna var det parti som backade kraftigast av alla i valet, med nästan åtta procentenheter.

 

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

220 KOMMENTARER

 1. Demokraterna och Sverigedemokraterna hålls utanför det demokratiska systemet, ha ha! Man undrar hur Göteborgarna tänker om det.

 2. ”Alliansen tar makten i Göteborg med hjälp av Fi, V och MP”!

  Alliansen visar vilken politisk vänsterkatastrof den är. Skönt att se deras rätta ansikte. Tack för tydliggörandet kommunister…

 3. Alliansen är en UltraLiberal sekt!
  Nya Moderaterna är LIBERALA. Glöm Moderaterna, Bohman, Högern, konservatism, nationell stolthet, vårt arv, frihet och historia. Det finns inget kvar av forna tiders jordnära, strävsamma, gemensamma samhällsbygge!
  Hade Erlander, Bohman, Fälldin levt idag hade de varit SD eller AfS.

 4. Som Göteborgare verkar det nu som det blir dags att flytta till någon av kringkommunerna.
  Att Liberaler och Center-partister drar mot vänster är inte så överraskande.Vad som inte fanns på min karta är däremot att moderaterna accepterar V,MP och Fi.
  Moderaterna har totalt tappat förståndet i Göteborg och sviker sina väljare.
  Maktbegäret och deras svek kommer att straffa sig, var så säker på detta.

 5. Ja detta var säkert ngt väljarna ville ha,
  Politikerna gör verkligen allt för att vi ska bli förbannade frågan är när?

 6. Fi, V och MP, lycka till, sista ordet är nog inte sagt i den staden nä det gäller vem som ska bestämma.

 7. Förfallet kommer alltså att fortsätta. Om några år kommer Göteborg också att behöva statlig hjälp i miljardklassen för att gå runt. Om 20 år eller lagom till 2030 kommer Sverige att vara bankrutt och FN ta kontrollen över våra liv. Tvångsvaxinera oss och tvinga alla att operera in ett RFID chip för maximal kontroll ála Orwell. Låter vansinnigt nu kanske, men kom ihåg att jag sa det.

  • Det skall du vara glad för.Vänta bara till kostnaderna för västlänken börjar visa sig och alla enorma felkalkyler
   skall redovisas,då kan vi prata om skattehöjningar.Under tiden när vänstern med MP skall styra i Göteborg tillsammans med Alliansen får vi räkna med årliga höjda skatter av trängselskatten.
   Det kan bli mera lönsamt att gå på bidrag än att jobba när facit blir ett faktum.

  • Bye bye… hmm, är inte så säker på det. Jag tror du överskattar väljarna i Göteborg något alldeles enormt. Skulle de vara tänkande individer? Har jag aldrig märkt..

 8. Moderaterna i Göteborg är väldigt toppstyrda, och ledningen avskyr Wannholt för att han vågat gå emot partilinjen och sedan startat det lokala partiet Demokraterna, och de är väldigt långsinta. Därför samarbetar de hellre med Fienden än med Wannholt.

  Alla aktiva medlemmar drömmer om att klättra uppåt och en dag få sitta i Kommunfullmäktige, och därför vågar ingen gå emot ledningen, alla bara håller med och hoppas att lojaliteten ska bli belönad med politiska uppdrag. I en stor kommun som Göteborg finns det hundra olika nämnder av alla de slag med arvoderade platser. Man behöver inte ha stått på listan till Kommunfullmäktige för att bli invald i en nämnd.

  Moderaterna räknar kallt med att Mp-V-Fi-blocket är ett gäng inkompetenta utan politisk erfarenhet som de räknar med kunna manipulera som de vill för att få igenom maximalt av sin politik.

 9. SD och Demokraterna kommer med största sannolikhet visst få inflytande.

  V-FiMp hjälper visserligen tidernas kanske minsta kommunala minoritetsstyre till makten i utbyte mot att själva få alla tunga oppositionsposter, men Alliansen kan knappast räkna med dessa partier för att få igenom själva politiken, utan då gäller det att leverera förslag som faller D & SD i smaken.

  (Såvida man inte kan få S som stödparti, och för det krävs nog ren S-politik…)

 10. Lite O.T.
  Här i Sverige kan vi snart kalla
  sjuklövern för ”Don Quijote”,
  som hellre jagar hittepå-fiender,
  än att de gör sitt jobb…?

 11. Grattis Göteborg vilket härligt gäng som ska styra staden. Man skulle nog ha röstat på säkra kort. SD alltså!

 12. Haha. Egentligen kvittar det ju vilka som styr i kommunen – men det ska bli kul att se vilka köttben moderaterna och derad bihang slänger till de tre stollepartierns V, MP och FI.

 13. Visst kan det tyckas vara en ”ohelig allians” men det vore oerhört synd om den fantastiska mångkulturella framgångssagan nu på sluttampen skulle skrivas om p g a några bittra och avundsjuka SD-röstare.

  Bjud nu in alla bittra SD:are till försoningsfest i själva samhällsbyggets skinande kronjuvel – Nordstan – så kommer de sluta förstöra.

 14. Alliansen är enbart hycklare och lögnare, allt ingår i en större plan… globalisternas.
  En majoritet av svea rikes politiker vill oss ej väl.. hur svårt kan det vara att förstå? De borde ha en stor fet jävla spark i röven.

 15. VAD säger alliansväljarna om det?? Sviker ni era kärnväljare? De köper ju grisen i säcken; rösta M, få Fi istället…

 16. Kristersson ville förmodligen inte att Lööf skulle bilda en Allians-regering med MP därför att nya m vet att det innebär politiskt självmord. Med en stor majoritet av de egna väljarna som hellre ser SD som samarbetspartners så skulle nya m snart försvinna om de åter igen samarbetade med Sveriges minsta och mest skadliga parti (det finns liksom en orsak till att MP är minst). Göteborg ser nu ut som en svensk framtida mardrömsregering där makten framför allt är det enda som betyder något för svenska politiker.

 17. Spännande och se vad som händer med GBG stad när denna pallett av partier skall få makten som dom nu tagit över från S

  Blir det Bättre = Knappast

 18. Vad tror ni? Kan det ha varit något i dricksvattnet som fördummat denna nation så tills dess milda grad att hjärncellerna åkt ut med avföringen? Jag tror att jag snart emigrerar från detta dårhus till land.

  • Övertro på socialism kombinerat med för lite sol och för mycket kyla i norr? Självförträffligheten i att ha lyckats bra med ett välfärdssamhälle slog bakut och perverserade den goda ambitionen till en arrogant inskränkt ambition som liknar tyranni.

 19. Stackars göteborgare! Vilken jävla extremistsmet! Där ser man vad den sk. alliansen anser om demokrati, väljarna har sagt sitt, det skiter dom fullständigt i.

  • Västlänken är också en riktigt korkad idé…Tre ynka stationer i en ”U-turn” som man i princip kan ta till fots, splittrar en hel stad och ödelägger demokratin. Argumentet? ”Det är bra för miljön”.

   • Västlänken är med alla sina etapper nästan lika illa som Båstadstunneln….
    Tunneln blev 10 gånger dyrare än projekterat…
    Hur blir det med Västlänken….?

  • Väldigt många använder bara ovandelen av kroppen till att bära hår eller mössa/keps. Fullständig koll vad som händer på Facebook eller melodifestivalen har de, men vad avser världsbild och samhällsfrågar, ja då blir det tungt för intellektet.

 20. Haha man får den skit man röstar på, nu blir väl Göteborg som Malmö om det inte redan är det. Om ni inte redan har samma skit som Malmö så kommer ni att få det.

 21. Att alliansen går in i samarbete med F!, V och MP visar hur maktsugna de är.
  Hela alliansen är socialliberala och kommer säkert trivas bra med sina nya vänner. Kanske får de rentav lite nya vänsteridéer som de kan omsätta i praktiken. Likadant i Sthlm Stad, här går M och MP samman och vi får fyra år till av feministisk snöröjning, hetsjakt på privatbilister och gräddfil för cykeltalibanerna. Vi har en miljöpartist som trafikborgarråd i Sveriges huvudstad, det blir bara värre och värre.

 22. Lite O.T.
  Lite siffror från förr :
  (många glömmer fort)
  Tunnel genom Hallandsåsen,
  projekterad till 900 miljoner.
  slutkostnad ; 10,8 miljarder…
  NUON-affären kostade 89 miljarder…
  Tyskland / kolgruvor kostade 27 miljarder…
  Nya Karolinska ,
  budgeterat till 14,5 miljarder,
  blev till slut 61 miljarder…
  Googla…

 23. Det var ju en herrans osalig röra som Göteborg ska lotsas fram av! Tänk på att ”ju fler kockar ju sämre soppa”! OCH här skär ju ingredienserna i ”röran” ihop till en fullständigt oätlig soppa!!!

 24. Vi har två PARTIER i Sverige som Quisling skulle vara stolt över att vara Partiledare över
  LIBERALERNA och CENTERN
  Slå ihop skiten och mal ner dom till färs

 25. Detta beror till stor del på C och L som angett att de vill ingå i Alliansen.
  Efter valet byter de fot och visar upp sin ideologiska hemvist, vänstern.

  Men det är bra att de redovisar sin brist på respekt för väljarna, nedåtgående trenden kommer att eskalera.

 26. Apropå valet i USA och politiken i Sverige ;
  allt går ut på att hitta fel hos politikerna,
  motståndarna,
  inte att föra sitt land framåt
  och förbättra för sitt folk….?

 27. Det här kommer dom att få sota för 2022. Vi har fullt politiska idioter och egoister runt om i landet, men det här tar nog priset. M backade 7,8% i kommunvalet vilket var en käftsmäll från Göteborgarna ändå skall man styra med kommunisternas hjälp. Dom kommer att backa ytterligare 7,8%. Dom skiter fullständigt i vad Göteborgarna tycker, och för det skall dom straffas, och kommer att straffas.

 28. Det här ett lysande exempel på den för göteborgarna förhatliga och mycket skadliga sk ” Göteborgsandan”. I Göteborg har det saknats verklig opposition under mycket ,mycket lång tid. Man har gjort upp i slutna rum och kört över folket totalt. Nu fortsätter man att klia varandra på ryggen och kör samma race vidare. Demokraterna och SD kommer att dra nytta av detta svek vid nästa val Tyvärr är det 4 år dit……………………..

  • Vem minns inte Jonny Magnusson och hans kompis Göran Johansson.
   Tänk vilket mygel dessa herrar hade för sig inom sina slutna rum.
   Rösta på Socialdemokraterna,så röstar du på Moderaterna och tvärt om.Det går inte att lita på maktgalna politiker som ställer sig själva i centrum och struntar i medborgarna.
   Allt går ut på röstfiske och när dom fått sina röster gör dom som dom vill och bryr sig inte om konsekvenserna.

    • Betänk också hur mycket elände som Kia Andersson MP och Anneli Hulthén S ställde till med för Göteborgarna när dom hade makten och härligheten.
     Inte att undra på att det ser ut som det gör i staden.

     • Ja och det märkliga är ju som har konstaterat många många här : Folk röstar fram dom ,därför sitter dom kvar med extremt höga arvoden och kör stan i botten. Ingenting fungerar längre här och stan är helt söndergrävd. 1975 var ett dåligt år för demokratin för då försvann politiker och tjänstemannaansvaret. därför kan dom bete sig hur som helst utan påföljd

     • För att återställa ordningen borde det vara straffbart för politiker i maktställning att missbruka skattemedel eller använda skattemedel för egen vinning.
      Det är naturligtvis inte möjligt att införa.

     • Nej jag tror ingen kommer på att lägga ett sådant förslag för då skulle väldigt många åtalas för grova tjänstefel och hamna inom lås och bom.

     • Med all korruption,skjutningar och övrig brottslighet som pågår inom landet skulle fängelserna bli överfulla och polis, åklagare skulle bli precis som inom sjukvården helt överbelastade och antingen sluta eller sjukskriva sig.

 29. MP är som en parasit försöker nästla sig in över allt,försöker nu med Centern och dom två partierna är dom värsta i Sverige.

  • MP är som en riktigt aggressiv svampinfektion.
   Svåra att få bukt med, potentiellt livsfarlig och med en stinkande unken doft.

 30. Ann-Sofie Hermansson är för korkad för att begripa att vi Göteborgare är uppriktigt glada att äntligen blivit av med henne och sossarna 😊 !!! Kanske det äntligen är slut på förstörelsen av vårt en gång så fina Göteborg. Däremot verkar Fi, V och MP skrämmande för vår stad 😨.

  • Delar din uppfattning. Är dock lika bekymrad som du över Fi ,V och MP. Att inte kunna samarbeta med dom i huvudsak borgerliga D och SD är svagt. Problemet med det stavas Västlänken.

 31. Det sjuka är ju att som Göteborgare är man glad att se V+FI+MP istället för Sossarna…
  Sådan katastrof har det varit i staden och det säger väl egentligen allt.

  Dock är det Alliansbudget som gäller och det sista ordet i detta är inte sagt. Alltsammans kan stoppas av SD+S+D.

  Men det viktigaste för staden är att 24 år av Sossemisskötsel avbryts.

 32. Att Alliansen lierar sig med ytterkantspartier som V, F! och MP visar att man inte har någon egentlig ideologi utan gör vad som helst för att nå makten. Göteborgarna som röstat på ”de borgerliga” har kastat bort sina röster eftersom det är ytterkantspartierna som til syvende og sidst håller i taktpinnen. Utifrån det kan man nog säga att det var bättre förr, trots att S-styre är långt ifrån bra.
  Göteborgs största problem – utanförskap och utsatta områden – kommer att förvärras och permanentas med ytterkantspartier och klassförrädare som C och L i direkt avgörande position.
  Det är bara att beklaga och vi som inte bor där kan skatta oss lyckliga – även om den ”lyckan” bara är tillfällig med tanke på de 78% ansvarslösa virrhjärnor som utgör majoriteten i Riksdagen.
  Vi litet äldre hinner kanske lämna detta jordeliv innan katastrofen blir total i hela riket. Det är en tröst – om än klen – i en tid då valmanskåren inte förstår vare sig sitt eller rikets bästa. Valresultatet är ett tydligt bevis på det.
  Du naive väljare: Skyll dig själv! Du får den regim du förtjänar men det är rena övergreppet att vi andra ska bli lidande för din dumhet.

 33. Förhoppningsvis kommer de etablerade partiernas svek mot väljarna, ja mot själva demokratin, slå hår mot dem i nästa (extra)val. Göteborgsfallet är graverande. Valet visade att en stor andel vill stoppa Västlänken och byta ut socialisterna. Men nu tar Alliansen maken med hjälp av socialisterna – inte utan ett pris såklart – för att de gemensamt vill stänga ute SD och ignorera folkviljans kritik mot Västlänken genom att även utesluta Demokraterna.

  Även nationellt kokar det i befokningen. Även det allt mer röda, extremliberala organet Dagen Nyheter publicerar idag – på den digitala förstasidan – inte mindre än tre indignerade insändare som alla påpekar hur odemokratiskt det är att mobba ut SD och över en miljon svenska väljare:

  https://unv.is/dn.se/asikt/de-folkvalda-respekterar-inte-var-femte-valjares-rost

  https://unv.is/dn.se/asikt/vara-framsta-politiker-agerar-som-mobbare-i-riksdagen

  https://unv.is/dn.se/asikt/mobbningen-av-sd-kan-forvrida-valjarnas-syn-pa-demokrati

 34. Att ta stöd av tre uttalat antidemokratiska och verklighetsförnekande partier är alltså inget problem för Alliansen men att samtala med Sverigedemokraterna, som i mycket har en samsyn med åtminstone de något mer sansade allianspartierna, det går alltså inte alls. Vad fan har vi begåvats med för idioter till politiker egentligen?

 35. Om man inte visste det innan så vet man det nu. Alliansen gör upp med kommunister i Göteborg vilket i sig är mycket anmärkningsvärt. Då kan den mycket och ofta oerhört obalanserade ANNIE LÖÖV inte behärska sig längre utan jublar över att borgare gör upp med kommunister. Hon leder ett borgerligt parti men är i själva verket en ren och skär kommunist. Hon borde sparkas direkt fån sin post hos C och istället ringa kommunisten Sjöstedt och ansöka om medlemskap. Hon är slut………………………….

 36. Så Sveriges framstjärt skall styras av den Oheliga Alliansen.
  Fy fan!
  Vad kan de överhuvudtaget ha gemensamt förutom ett hat mot sverigedemokrater och ett maniskt beteende att kalla sig ”Anständiga” för att rättfärdiga alla de övergrepp de begår på Sverige och svenskarna.

  • Vi är konkursmässiga för länge sen. Statligt bidrag på 2,5 miljarder håller stan flytande. Efter Malmö näst största bidragstagaren i landet………………………..

 37. Snacka om att sälja ut sin själ. Alliansen gör tydligen vad som helst för att komma åt makten. Att Alliansen nu valt att samarbeta med MP, V o Fi i Göteborg måste kännas som ett svek mot Alliansens väljare. När Alliansens politiker gör så här så skapar det ett växande politikerförakt. Föraktet måste väl även drabba MPs, Vs och Fis väljare. För även deras väljare måste vara mäkta besvikna, tror jag.
  /CC

  • Alliansen har flyttat sig flera steg åt vänster.
   M är idag vad S var på 70-talet.
   SD är idag vad M var på 70-talet.
   Däremot har långt ifrån alla alliansväljare förstått det utan de fortsätter att rösta på sin gamla partibeteckning av ren slentrian.

 38. Vänta lite nu…så fi, v och mp har så mycket gemensamt i sin politik med den före detta alliansen? Och så utger man sig för att vara demokratiska partier med respekt för folks olika åsikter med det gäller visst bara om det gynnar dem själva…

  • De rosa, röda och gröna kommunisterna är i grunden samma parti, med samma politik och samma grundtes: ”ta makten – behåll makten”. Moderaterna är de värsta förrädarna i svensk historia (t.o.m. värre än S), så samarbetet är rätt logiskt för båda sidor.

 39. En röst på alliansen i Göteborg blev en röst på ”biograf-pisserskans” kommunistiska extremist parti!!….Vad tycker alliansens väljare om det?
  .
  Allt till alla och någon annan betalar!
  Alla = Alla som tagit sig till Sverige (mena).
  Någon annan = Etniska Svenska skattebetalare.

 40. Hur kan det vara möjligt att dom samarbetar med V. V OCH SD har ju utmålats som extrema och inga partier som dom sagts sig velat tala med eller samarbeta med.

 41. ”…Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som ideologiskt står längst ifrån Alliansen.”

  Det var nog länge sedan. Nu gäller: Rösta på M, få Mp.

 42. Naturligtvis är det en ohållbar allians i längden och den har i princip enbart ett syfte: d.v.s. få Västlänken undanstökad. Nu vet jag inte mycket om Göteborgs lokalpolitik men jag antar att efter 24 år vid makten har S blivit ganska ”stöddiga”, vilket uppenbarligen retat upp även deras ”vänster-allierade”. Med att Västlänken blir avklarad så försvinner ett parti (Demokraterna). SD gjorde ett svagt val p.g.a. interna stridigheter men nu har de 4 år på sig att samla sig och hitta nya agendor. Västlänk-frågan blir då en ”icke fråga”, vilket jag tycker är bra (sorry Fågeln). Det lär bli hela 7-klövern som får ta ansvaret för den, blir det en succé ++++ men blir projektet utdraget till höga kostnader sorry —–.

 43. Den så kallade demokratin i Sverige visar återigen sitt äckliga ansikte när ska vi folket säga ifrån på riktigt?

 44. Hur kan de bara stänga ute ett parti så sort som SD? Jag förstår inte hur det kan vara möjligt? Vad är då meningen med en demokrati?!

 45. Ett korkat beslut. Politik kan inte förena om vad man är emot om man inte har något annat gemensamt. Då har ingen någon aning om vad det kommer att bli. Det lär man få se i Gbg.

 46. Aftonbladet kör med sin full propaganda att C ökar mest i väljarbarometern.Är detta sant, då vet jag inte vad det är med den svenska befolkningen.

 47. Lagom roligt lär det bli för svagsint allians i Göteborg, som valde MP,FI ( ! ) och kommunisterna istället för stabila SD. Landstinget i Dalarna styrs av alliansen, som valde svaga MP istället för starka SD och nu kräver MP att lägga ned Dala Airport i Borlänge och därmed omintetgöra snabba nödvändiga organtransporter med flyg. Trodde Landtinget sysslade med bl.a. sjukvård, men MP-mupparna vet bättre??

 48. SSU bjöd in en salafistisk predikant,hur fan är detta möjligt i Sverige. Salafism är förbjudet i bla Tyskland.Salafism är predikan och inträdet till IS

 49. Att GBG, min födelsestad, kallas Muteborg, den orsaken kommer troligen inte att minska, för är det en sak som är säker så är det att Tegelbunkrarna (kommun- och stadsdelshusen) ger högtidligt f*n i skattebetalaren, de oöverstigliga MEGA-PROBLEMEN i förorterna icke att förglömma. Det är bara att se på hur kommunist-kärringen Hermansson behandlar den del av innevånarna som tvingas att hålla hela ”hennes” drös av pappersvändare, studieresenärer, snyltare, svarta bilverkstäder etc etc etc under armarna resonerar när det kommer till demokrati: tio tusentals namnteckningar apropå ett totalstopp av skrävelbygget Västlänken, de gav hon f*n i…

 50. Att alliansen är marxister och vänsterextremister visste jag redan. Det är därför så många pk-plankton röstar på dem.

 51. Grattis alla ni som röstade på Alliansen i höstas. Nu får ni F!, V och MP på köpet. Är borgerliga politiker helt från vettet?

 52. Kan tyvärr konstatera att de flesta yngre kvinnor i storstäder är fullständigt blåsta.
  De är så förvirrade och går i bräschen för klimatångestkurser, genusvetenskap och metoo allt medan islam äter upp hela samhället. Annie Lööf är urtypen för en förvirrad vänsterkärring som inte vet varken bak eller fram när det gäller.
  Det kan bara gå åt helvete.

 53. Mår illa… Spelet ju ingen roll vad man röstar på. Blir deprimerad.. Goa Götet finns inte längre.

LÄMNA ETT SVAR