Efter dödsfallen utfärdades på fredagen en varning i den autonoma regionen Inre Mongoliet som kommer gälla året ut för att förhindra vidare smittspridning.

Det var i början av juli som ett fall av böldpest upptäcktes i Inre Mongoliet och lokala myndigheter utfärdade en varning och förbjöd jakt och ätande av djur som kan bära på sjukdomen. Då misstänktes även ett andra fall.

Nu har man ett dödsfall i sjukdomen i staden Bayannur. Området där den avlidne bodde har spärrats av och sju personer i dennes närhet har satts i karantän. Ytterligare ett dödsfall rapporteras från staden Baotou.

LÄS ÄVEN: Nytt virus hittat hos grisar i Kina – kan leda till nästa pandemi

Fall av böldpest är inte ovanligt i Kina. Antalet fall har dock minskat under de senaste åren. Mellan 2009 och 2018 rapporterades 26 fall och elva döda.

Böldpest orsakas av en bakteriell infektion och orsakade digerdöden på 1300-talet, en av världens dödligaste epidemier som tog livet av omkring 50 miljoner människor globalt. Den sprids oftast från djur till människor genom loppor och utan behandling ligger dödligheten på upp mot 60 procent.

Då den kan botas med antibiotika anses risken för en ny epidemi dock osannolik.

LÄS ÄVEN: Kinesisk virolog: Coronaviruset kom från militärt laboratorium

authorimage