ursula-von-der-leyen-boris-johnson

Foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0 / 10 Downing Street, OGL 3

Utrikes

Allt är förlåtet: EU förlikas med Storbritannien – men inga nya vaccin i sikte

Publicerad 3/25/2021
Annons

Det infekterade vaccinbråket mellan EU och Storbritannien tycks ha lugnat ned sig för tillfället efter att parterna gjort ett gemensamt uttalande.

På onsdagen hotade EU-kommissionen med att vaccinexport från fabriker i EU-länder till länder utanför EU som också har vaccintillverkning ska kunna stoppas, något som kunde drabba särskilt Storbritannien. På kvällen kom parterna med ett gemensamt uttalande där man vill försöka hitta en gemensam lösning på den pågående vaccinkonflikten.

I ett pressmeddelande skriver man att ”vi möter alla samma pandemi och den tredje vågen gör samarbete mellan EU och ännu mer viktig” och att man diskuterat vad som kan göras för att säkerställa ett ömsesidigt förmånligt förhållande kring covid-19.

”På grund av vårt beroende av varandra arbetar vi med specifika steg – på kort, medellång och lång sikt – för att skapa en vinn/vinn-situation och öka vaccintillgången till alla våra medborgare”, skriver man vidare.

Sammanfattningsvis påstår man att ”öppenhet och globalt samarbete mellan alla länder” är lösningen till att komma över pandemin och att ”skapa bättre förberedelser för att möta framtida utmaningar” samt att diskussionerna kommer att fortsätta.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons