Kravaller i Paris Foto: Mikael Marguerie

”Allt åt alla!” är en återvändsgränd för varje proteströrelse

Delningar

➤ KRÖNIKA Fransoserna ska ha all heder för att de är ett handlingens folk, benägna att agera mot upplevda oegentligheter. Men vän av ordning kan undra hur de arga fransmännen på gatan själva har tänkt få kontroll över de offentliga finanserna om de nödvändigtvis ska jobba 35 timmar i veckan och gå i pension innan 60, samtidigt som de vägrar acceptera såväl nedskärningar som skattehöjningar. ”Allt åt alla!” är den enklaste parollen att demonstrera under. Men den minst realistiska.

Som svensk och därmed del av ett folk som mestadels passivt ser på när nationens politiska och mediala elit förstör vårt land är det lätt att inspireras av fransmännens handlingsförmåga som just nu manifesteras genom de “Gula västarna” och deras demonstrationer. Fransoserna ska ha all heder för att de är ett handlingens folk, benägna att agera mot upplevda oegentligheter.

Ett folk som ger respons på maktens handlingar ställer krav på densamma och försvårar framväxten av korrumperade, och inom elitens korridorer allomfattande, “etablissemang” (att Frankrike ändå har ett etablissemang som är svårt att byta ut beror på deras valsystem).

Men ska man demonstrera och ställa ultimatum så är det viktigt att ha en genomtänkt agenda, annars riskerar det bli mycket väsen för ingenting. När brandröken har lagt sig på Paris avenyer så kommer verkligheten obönhörligen tillbaka, Gula västarnas agenda kommer att synas och plus och minus måste gå ihop.

Låt oss leka med tanken att Gula västarnas mest förekommande krav blir verklighet. Vad har då Frankrike att vänta?

Låt oss börja med det bästa på kravlistan: Gula västarna menar att Frankrike har en skyldighet att hjälp och försörja flyktingar, men att fokus på denna hjälp ska vara i närområden till där flyktingströmmarna uppstår. Vidare vill man att de asylsökanden som får avslag på sin asylansökan ska utvisas ur landet. Detta är givetvis ett litet men viktigt och bra steg i rätt riktning när det kommer till att få kontroll över Frankrikes förödande demografiska utveckling.

Men i sin helhet skulle listan kräva enormt ökade statliga inkomster för att kunna förverkligas. För ett land som redan har världens näst högsta skattetryck är detta ett halvt steg till 100% skatt, dvs kommunism. Här är några av de värsta exemplen på Gula västarnas krav:

Krav: Förbjud industriföretag från att flytta ut produktion från Frankrike.
Detta skulle mer eller mindre ta död på nyinvesteringar i industrin – en industri som redan är sargad av Frankrikes svårighet att konkurrera med produktivitet, inte minst pga den 35 timmar korta arbetsveckan. Alternativet som kvarstår riskerar bli att staten intervenerar än mer för att hålla industrin igång – därmed vore ännu ett steg mot att ”folket ska äga produktionsmedlen” (för att fulcitera Marx).

Krav: Mer progressiv inkomstskatt och lagstadgad högstalön om 15 000 euro.
Låter kanske solidariskt, men i praktiken gör det att de allra mest åtråvärda hjärnorna på arbetsmarknaden, som dessutom redan idag betalar världens högsta marginalskatter på arbete till den franska staten, kommer att lämna Frankrike. Framöver blir det ännu svårare att locka till sig ny spetskompetens.

Krav: Sluta betala räntan på statsskulden
Frankrikes statsskuld är gigantisk. Skulle man sluta betala ränta till sina långivare – bl a svenska pensionärer genom pensionsfonderna – så väntar diplomatisk kris, slut på krediter när utfallande obligationer inte kan återfinansieras och sannolikt utestängning ur EMU. Därefter lär hyperinflation komma som ett brev på posten, vilket gör utlandsskulden enormt mycket dyrare och ett Venezuela-scenario är ett faktum.

Krav: Pension vid 60, för kroppsarbetare 55.
För ett folk som jobbar 35 timmar i veckan och lever allt längre skulle en pensionsålder på 55-60 gräva ett gigantiskt hål i statsfinanserna. Men det är klart, kan man låna utan att betala ränta så finns det ju inga gränser för vad staten kan bekosta…

Sedan 1970-talet har den franska statsskulden ökat från 15% av BNP till nu nästan 100%. Det franska skattetrycket är redan näst högst i den utvecklade världen (efter Danmark) och varje gång någon form av åtstramningar av de offentliga utgifterna aviseras så går fransmännen man ur huse och gör kaos.

Vän av ordning kan så klart börja undra hur de arga fransmännen på gatan själva har tänkt få kontroll över de offentliga finanserna om de nödvändigtvis ska jobba 35 timmar i veckan och gå i pension innan 60, samtidigt som de vägrar acceptera såväl nedskärningar som skattehöjningar.

”Allt åt alla!” är den enklaste parollen att demonstrera under. Men den minst realistiska.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

140 KOMMENTARER

 1. Våran kung har Bernardotteblod i ådrorna, och det märks inte.
  När en kung ser att kommunismen söndrar landet MÅSTE han gripa in som.
  Som privatperson är det hans rätt att ha åsikter.
  Men han vaknar när sv. akademin missköter sig!!
  Det är också ett politiskt ställningstagande i
  en kommuniststyrd Nobelkommitte.

  • intressant point of view.. men…. jag undrar om han som privat person vill vara kung.. för som det ser ut så tror jag att han är kluven…
   å andra sidan vad skulle han komma med?? han sitter gott på sin tron o reser runt o har kul… varför ska han oroa sig?? o bry sig??? han är ju lika mkt sv. som en fransman… slår vad om att han är med globalistklubben

   • Det som stör mig är hans utomordentliga kontakter med Saudarabiens kungatron.
    Men o andra sidan är vi inte heller en demokrati längre.

  • Med Bernadotterna började skiten i Sverige. Ja självklart var det svenska etablissemangets fel som sålde sålde tronen till en invandrare som förråde Finland till ryssen. Sista spiken i kistan blir att svenskarna byts ut mot araber och andra stammar.

   • Bernardotteättlingen var en trogen vän med galne Napoleon och tjänstgjorde troget i hans utrotningskrig.
    Ingen skillnad från idag.

 2. när jag har läst kravlistan .. så påminner den mig lite om kommunistiska revolutions agenda… ….. men å andra sidan .. på västfronten inget nytt.. att just detta kommer från frankrike är inte heller ngt nytt.. men o demo kommer skapa revolutioner osv.. då blir ju det inte heller nytt.. då frankrike har det som tradition… i genomsnitt 1 revolution / 100år.. så nu är det väl hög tid !!! tja.. bara o se vad cirkus frankrike hittar på…… med tanke på att macron är vänstervriden globalist… så tror jag att det klingar av…..

 3. Om inte skatterna läggs om radikalt, från manuellt arbete till automatiserat, så kommer ingen svensk välfärdsstat att finnas kvar, pensionsåldern kommer bli 100 år. Få verkar inse detta? Många verkar vänta på att industrisamhället snart ska gå i repris. Värst av alla är den socialdemokratiska tidsmaskinen (kvar i 60-talet).

 4. I ett onskefullt system som omslingrat alla delar av livet och alla makt institutioner så är revolution för revolutionens egen skull bra. Förstörelse är bra.Och allt åt alla är en bra paroll för att åstadkomma revolution.
  Vad vi vet är att den vita franska lägre medelklassen och arbetarklassen kommer upphöra att existera om saker fortsätter som de gör i Frankrike. Vad vi vet är att Macron och hans sort inte bryr sig ett smack om det egna folket och allra minst om de delar av folket som de Gula Västarna kommer ifrån.
  Sen kan man skärskåda kravlistor och politiska förslag men det är helt ointressant. Politiska förslag är den sorts nonsens som SD offrat allting annat för att syssla med. Men var sjutton var SD när vi protesterade mot FNs migrationsavtal? Ingenstans. Satt och lyfte lön och satt och försökte komma närmare köttgrytorna.

  Alla tydligt definierade partier och politiska förslag kommer att korrumperas på samma sätt som SD har korrumperats och på precis samma sätt som alla politiska partier i Frankrike korrmperats. Det enda som återstår är obstruktion och förstörelse av systemet självt. Ni politiker har inte lämnat oss något annat val.

 5. Men har inte denna sida ett horn i sidan till Macron?
  Kanske gäller det bara gentemot Trump?
  Men vi kanske skulle göra som fransmännen i stället Vi har accepterat MP´s skitpolitik i minst 12 år!
  Våra regeringar har för att minska utsläppen alltid kör med PISKA….. Finns det ingen i kanslihuset som har en tanke på morötter?
  Ärligt så tror inte jag att det är miljön de tänker på utan bara att öka sina skatteintäkter vi har haft flera skattereformer (för mig är en reform en förbättring)
  När skatter ökar så är det ingen förbättring det blir en försämring
  Barnfamiljer som bor i glesbygd SÄMRE STÄLLT
  Låginkomsttagare i tätort SÄMRE STÄLLT
  Dessa reformer har ALDRIG DRABBAT RIKSDAGSMÄNNEN!

 6. Det är väl ett grundläggande problem när befolkningen inte förstår eller informeras om viktiga ekonomiska samband i samhället. Inte minst när samhället döljer eller i vart fall inte ens gör ett ärligt försök att redovisa samhällets kostnader och konsekvenser av olika beslut. Om samhällets kostnad för invandring årligen är 50 miljarder kr (oavsett vem som betalar) får det konsekvenser för hela vår gemensamma ekonomi och alla våra gemensamma finanser (skola, pension, sjukvård, rättsväsende mm) . Någon måste arbeta värdeskapande innan pengarna kan spenderas. Att spendera låtsaspengar eller lånade pengar är en farlig väg som oundviklingen leder till landets förfall.

   • Kan tyckas men nu är det väl ändå så att etablissemanget ensidigt framhållit hur bra invandringen är för landets ekonomi och egentligen aldrig frivilligt och sakligt informerat väljarna om kostnader och negativa konsekvenser. När vi spenderar milijarder måste vi oxå höja skatten eller spara miljarder, eller hur?

 7. Tja, svenskarna borde också tänka mer på att debit och kredit bör gå ihop. Ofta tycker man det är för jävligt när man läser att det dras in eller nekas assistans till t.ex. familjer med multihandikappade. Men har någon tänkt på att kassan som ska bekosta det hela är begränsad, och om personen inte ens är medveten om var den befinner sig kanske en institution är bästa lösningen. Myndigheter kan inte låta känslor styra besluten, det klarar ingen ekonomi.

 8. Fackföreningen CGT planerar inför den 13 december en blockad av hamnar och raffinaderier i Frankrike, vilket gör allt etter värre.

 9. Det där med 35 timmars vecka är verkligen inte sant längre, folk jobbar och sliter men skatterna äter upp den lilla förtjänsten, att vara egen företagare i Frankrike är då ingen enkel match.
  Stora företag lämnar också landet, då de finner det snårigt med den lagstiftning som finns.
  Byråkraterna har som i Sverige stor makt !

  • Och du tänker att det kan fortgå? Svennebanan knegar och betalar skatt och ser glad ut? Är svensken lobotomerad? En nyttig idiot? Alla är vi ju inte längst ner på skalan utan det finns ju svenskar med pengar och inflytande.

 10. Erik Almqvist är ute och cyklar. De gula västarna har ingen officiel kravlista. Jag kopierar min kommentar på Cornucopia.

  ”Den website som citeras drivs av franska statsradion-och TV. Den är inte
  mera trovärdig än SR och SVT. Kanske t.o.m mindre, eftersom det finns
  politiska kommissarier.

  Det finns ingen framröstad lista med
  krav. Kraven som nämns kommer dels från olika grupper som hakat på
  rörelsen, dels från enskilda gula västar. Ett av regeringens största
  problem har just varit att man inte har haft någon att förhandla med.
  Man har tiggt och bett om att representanter kommer till Paris för att
  diskutera kraven. Efter många om och men lyckades man hitta en handfull
  personer som skulle kunna sägas vara representativa, eftersom de har
  varit aktiva och synts i media. Två av dem kom till Paris. Den ena drog
  sig ur efter två minuter, eftersom regeringssidan vägrade direktsända
  förhandlingarna på TV eller via Internet, vilket var ett i förhand
  stipulerat krav.

  Nu har som sagt i stort sett alla slags
  fackföreningar, jordbrukare, sjuksköterskor, studenter samt för och
  emot valfritt ämne gett sig in i leken. Anden är ute ur flaskan. Macron
  kommer att få mycket svårt att genomdriva någon politik över huvud taget
  under resten av sitt mandat.

  Bloggaren bör undvika att analysera
  de Gula Västarnas uppror. Även de mest erfarna franska journalisterna
  och politologerna går bet. Det vore intressantare att jämföra
  fransmännens aktioner med svenskarnas reaktion att på sin höjd knyta
  nävarna i fickorna.

  En lång rad lagändringar har beslutats, som
  var och en inte är speciellt allvarliga, men sammantaget försvårar och
  fördyrar livet för de som bor i vad som kallas ”la France périphérique”,
  d.v.s landet utanför storstäderna. Observera att förorternas invandrare
  varit helt frånvarande i konflikten. Det är motsvarigheten till
  medelsvensson som protesterar.

  President Pompidou citeras ofta.
  Han sade vid ett tillfälle, när han skulle underteckna en hög stapel nya
  lagar, som han fått från parlamentet: ” Mais arrêter donc d’emmerder
  les français!” Ungefär: Men sluta för fan att djävlas med fransmännen!
  Hela citatet lyder: ” « Mais arrêtez donc d’emmerder les Français !
  s’emporte-t-il. Il y a trop de lois, trop de textes, trop de règlements
  dans ce pays ! On en crève ! Laissez-les vivre un peu et vous verrez que
  tout ira mieux ! Foutez-leur la paix ! Il faut libérer ce pays ! ».
  Undertecknad bor i Frankrike och har bott här i sammanlagt 37 år.

  • Mycket bra klargörande – och vilket underbart krav att ställa på en förhandling. Direktsänd via webben eller fuck off – så jävla smart!

   Det är nya tider nu.Och jag förstår att det lurar censurivrare i varje jävla hörn.

 11. (Jag har personligen inte sett någon formell ”kravlista” på åtgärder från de Gula Västarna. Eftersom det är en opolitiskt rörelse men inslag från höger till vänster och allt däremellan, dessutom utan representanter eller ombud, känns det märkligt att det skulle finnas en kravlista.. Följer jag länken ser jag förvisso en lista google-översatt från en fransk sida. Huruvida detta är något officiellt eller inte, framgår ej.)

  Oavsett.. Det springande frågan här är inte någon kravlista och om de verkligen ställer sig bakom en sådan. Det viktiga är att de de Gula Västarna har visat med största möjliga övertydlighet att det är MÖJLIGT att rubba makten, ja kanske t om avsätta den! Att ha en ”kravlista” på önskade åtgärder som är utopiska är faktiskt det allra bästa, då detta GARANTERAR att kraven inte kommer tillmötesgås, och att revolten fortgår. Kanske är detta en medveten strategi? Som en part som önskar inflytande ställer man sällan blygsamma krav, det vore idiotiskt, då man inte har något att förhandla med.

  Vad folk i Sverige inte förstår är att: Det som Gula Västarna lyckats med i Frankrike kommer ALDRIG att ske i Sverige, om man inte tillämpar exakt samma metoder. De svenska femtekolonn-politikerna VET att svensken är feg, diplomatisk, konflikträdd, samt extremt rädd för att få lite smuts under fingernaglarna. DÄRFÖR vågar de köra över svensken gång på gång, då de vet att alla reaktioner är betydelselösa.

  Tyvärr sitter svensken och dividerar, ältar och pratar över internet som om de vore tre år gamla, ( även alternativmedier med tillhörande ledande personligheter..) Fortfarande samtalar folk som om det vore 2001, inte 2018. Katastrofen är redan här, och inom ett par år kommer det att utveckla sig till ett fullkomligt blodbad.

  Ett STORT problem med svenskarna är att de alltid förlitar sig på att någon ANNAN skall lösa allting för dem. Därför är det kontraproduktivt att vissa ledande alternativmedie-personligheter antar någon slags hierarkisk post som vägvisare/ledare och talare. Det behövs INGA mer demonstrationer av det slaget, där personer håller ett harmlöst tal och fegsvensken mumlar instämmande. Nej, vad som behövs är EXAKT det som Gula Västarna visade vara framgångsrikt..

  En ledarlös REVOLT!

  Rök ut avskummen från riksdagen. De har begått landsförräderi, och skall arresteras och ställas inför rätta! Ingen har ej heller befogenhet att underteckna avtal som upplöser Nationalstaten, vare sig de är valda eller ickevalda av folket.

  Några frågor till dig, Erik Almqvist. Du som f.d Sverigedemokrat med insyn i riksdagen. Hur mycket kostar det att köpa en riksdagspolitiker? 1 miljon? Tio miljoner? Löften om ledande positioner utanför Sverige?

  Har någon närmat sig dig någon gång med sådana förslag? Är Sverigedemokraterna omutbara? Ränner globalist-lobbygrupperingar i korridorerna? Är Sverigedemokraterna en kontrollerad opposition? Varför är SD helt tysta i alla dessa frågor som är ödesfrågor för de svenskar som röstat på dem? Det är sådan här frågor vi vill ha svar på, inte tveksamma krönikor om de som faktiskt AGERAR, som de Gula Västarna.

  Tacksam för svar.

  • Precis nu är det kaos, vanvett och terror som bör råda i ett par år, inget annat hjälper för att få bort etablissemanget.

  • Det är landsbygden som protesterar mot centralstyret. De tänker fortsätta bråka, de har röstat på Macron men han lyssnar inte på folket.
   Han är en produkt för att stoppa Le Pen, ett hopkok. Parallellen till Sverige är tydlig, man har ingen politik utan den stora frågan är hur man ska blockera de nya, som SD i Sverige.
   Det blir bråkigare i Europa helt klart, vart det leder vet ingen. Jag var i Paris nyligen, det är som en Potemkinkuliss med snygga paradgator och ren slum bakom. Var på en antikmarknad, det såg mörkt ut utanför. Det var mycket turister och köer till museerna. På metron såg man misären, skulle ta ut från en ATM, gick inte för de sov under den…
   Frankrike, man måste kunna franska för att fatta för översättning funkar inte, samma med spanska och italienska ser jag på de svenska sidoorna. Tyska lättare.
   Såg från ett svenskt debattprogram med Belinda? tror jag hon hette. Hon kunde inte engelska så debatten hamnade om en översättningsmiss. Engelskan kan uttrycka en negation så man missar ironin, två minus blir plus.
   Självbilden i Frankrike är något pompös haha

  • Frågan är hur ofta revolter verkligen är ledarlösa. Vad som brukar hända är 1) Att rörelsen förefaller vara ledarlös, men inte är det (Rumänien 1989) eller 2) Att den är ledarlös, men snart tas över av konspiratörer med egna intressen (Frankrike 1789).

   Men i Sveriges fall så spelar det ingen roll – En revolt är troligtvis det bättre alternativet, oavsett om den är ledarlös på riktigt eller inte.

 12. Ar de gula vasterna en organisation eller bara ett natverk? Nar jag kollar pa video sa verkar det ocksa finnas manga huliganer bland de gula vastarna.

  Hur mycket av upprorer galler bensinskatten och hur mycket de andra faktorerna som Erik tar upp?

  • Efter att ha sett inslag från ett tiotal olika internationella alternativmedia, kan det hela sammanfattas med att den allra största delen av demonstranter var vanliga, vita hårt arbetande medelfransoser. Ett par procent på den yttersta högerkanten och en mindre andel vänsterextremister. Dessa medier är samstämmiga om att den stora folkmassan av medelfransoser och högerorienterade INTE deltog direkt i vandalism/klotter, bilbrännande, plundring av butiker osv . För detta stod, (som vanligt ), huliganerna på vänsterkanten med grupper som AFA etc etc, med starka utomvästliga invandrarinslag såklart. Jag rekommenderar följande länk för att med all önskvärd tydlighet visa på dessa faktum. https://www.youtube.com/watch?v=SXpa4_tW3Ts

    • Haha. Hur det skulle vara omvänt mot vad jag skrev faller sig mycket märkligt. Kallar du gemene man för vänster, eller vad menar du. De är definitivt inte vänster, ej heller det löjeväckande epitetet ”högerextrema”. Följ länken, kolla på alla intervjuer du kan hitta i frågan.. Alla bekräftar just precis det jag skrev.

     • Det finns personer som närmast är professionella våldsverkare, ”casseurs”. De dyker upp närhelst större demonstrationer hålls. I Paris finns flera tusen sådana. Politiskt sett är de flesta av dessa vänsteranarkister. Om du tittade noga så pryddes Triumfbågen av klotter visande anarkisternas A-tecken. De som betecknas höger är snarare personer som finner nöje i att slåss med polisen.

 13. De där grodätarna med frallan i armhålan har själva valt sitt styre. Varför bråka nu då? Jobba lite istället och sluta vara stroppiga och arroganta.

 14. Allt åt alla var enligt min åsikt det valprogram som Macron blev vald på. Frankrike har väl ungefär samma problem som Grekland. E otroligt gammal dags ekonomi I Frankrike görs fortfarande vattenkokare till exempel. Frankrike har inte gjort som resten av värden rört sig uppåt i värde kedjan. Det är samma sak med Jordbruket franska bönder jordbruk är otroligt små jämfört med Svenska jordbruk. Varenda gång någon försöker ändra det Startar traktorerna på den glesbygden för att åka till Paris för att protestera Utanför Paris är det ett stock konservativt samhälle

 15. krigsförberelserna nu när EU-diktaturen satsar på kraftig upprustning och en egen armé blir dyr. Krig mot Ryssland är det sista vi behöver!

  • Ryssarnas BNP är lika stor som Sverige+Danmark. Skulle denna puttefnask hota EU/USA? Dimridåer, yttre fiender, syndabockar och skenmanövrar.

   • Dom molade ju lill-Hitler på slutet i alla fall. Dessutom har dom kraftigare vapen (officiellt) än Nato nuförtiden (gäller även kärnvapen) + vapen som USA:s missilförsvar och därmed EU:s inte fixar. Jag förstår också varför Putin tycker sig behöva det. Hade jag lagt mitt land lika nära Nato-baserna skulle jag också känna att jag behövde det.

 16. Njae – det saknas nog inte pengar i Frankrike – precis som i Sverige – men går dom till rätt saker? Och jag antar att Erik hatar Trump? Och jag antar att Erik har kapitulerat inför Globalismen?

  Jag antar också att Gula Västarna har räknat på dom krav dom ställer? Eller menar Erik att det är dagisnivå på det hela?

   • hans raljerande om förtagsflyttar och en ”global” ekonomi.
    Klassisk Globalistretorik. Som vid första anblicken verkar fullständigt logisk. Men den är logisk bara för storkapitalet – inte för arbetarna.
    Det går att lösa på andra sätt. Utan skada för både befolkning och arbetare – om den politiska viljan , kunnandet och smartheten finns.

    • ”hans raljerande om förtagsflyttar och en ”global” ekonomi.”

     Bli mer konkret, vad är det jag skrev som du stör dig på och varför? Har jag fel i något och i sådana fall vad?

     ”Det går att lösa på andra sätt. Utan skada för både befolkning och arbetare – om den politiska viljan , kunnandet och smartheten finns.”

     Vad går att lösa på andra sätt och hur?

     • I en Globalistisk värld har du givetvis rätt.Men jag tycker vi ska bekämpa Globalismen som den ser ut idag – inte acceptera den. För vi vet alla vad slutstationen är – en gränslös , nationslös värld där storföretagen styr i stället för politiker och där Sverige t.ex bara är en ”region” i ett Stor-EU och där vårt folkliga inflytande är noll och intet.
      Läs gärna på om Globalismen här.
      https://anthropocene.live/

 17. Det är redan verklighet nu att Frankrike är långt ifrån en fredlig lösning inom landet, nu saknas det diesel på mackarna, bensin finns, dock så har fransmännen oftast dieldrivna bilar , då det var mer gynnsamt rent ekonomiskt.
  Vad kommer att hända i Sverige ?

 18. Konstigt folk, ett jävla liv för att skatten på bränsle går upp, men att landet översvämmas av unga män ifrån mena som mördar och våldtar låter dom fortgå….skumt.

  Men dom gör nåt i alla fall…till skillnad ifrån oss.

  • Njae – det var väl bägaren som rann över där.
   Att åka till Paris idag är tydligen som att åka till Parisistan eller Londonistan.

    • Jamen tänk dig själv först har Globalisterna i princip raderat ut vita fransmän och sen ska dom slå dom som är kvar i huvet med klimatfejken för att ta deras sista stålar. Ut med gevär på gatorna. Nog är Nog.

  • Ja fast det var inte småfolket som drog ner Grekland i skiten. Det var en dysfunktionell statlig förvaltning som möjliggjorde att största delen av Greklands Medelklass och Överklass helt enkelt sket i att betala nånsomhelst skatt. Och detta uppfattade Globalisterna som genast tog chansen – ungefär som en spindel fångar flugor i sitt nät.

   • Det var ju inte bara skatteintäkterna som saknades. Total brist på utgiftskontroll också. Årslöner på 60 000 euro för att sopa tågperronger, pension mellan 50-60 år med 90% av slutlönen. Som exempel.

   • Stämmer, och ute på vissa öar betalas det fortfarande ingen el.mycket liten skatt.
    Och EU,EMU ligger ute med pengarna som föder dom.

    • Men det funkar ju bara för att deras stat tillåts av EU (och varför då kan man undra . men alla vet nog svaret….) att vara dysfunktionell. Det bevisar att EU bara är en stor koloss på lerfötter.

 19. ”Allt åt alla ” låter ju fint och utopiskt men det kan ju bara gälla en väldigt kort period. Snart är pengarna i statskassan slut och man får förlita sig på lönsam export och att det finns folk som kan arbeta!

  • Exakt. Bra tänkt. Vanlig logik funkar bäst i alla sammanhang.
   Frankrike är litet speciellt. Jag har arbetat med fransmän i många år,
   även som arbetskamrat och jag bor strax intill gränsen till Frankrike.
   Jag tycker de är modiga., men t.o.m. mina franska vänner säger att
   Frankrike är omöjligt att regera över. Jag vill inte kritisera deras sätt att
   reagera med de gula västarna. Det finns anledningar med tanke på den regerande klassen. Som någon skrev på denna sida. Svenskarna borde
   kanske söka inspiration. Man behöver inte vända landet upp och ner,
   men den regerande klassen borde få känna var gränserna går.
   Den där Wallström tycker jag tar litet för många intiativ i fel riktning,
   och vi får väl erkänna:
   Svenska Folket reagerar ganska slappt eller inte alls. Det vet Wallström.

 20. Du missar att fransmännen är patrioter och älskar sitt Frankrike, och är beredda att demnonsterar tills Rothchilds springpojke Macron avgått. Det är inte en ren vänster demonstation utan en rätt så nationalistisk sådan. Det franska folket har fått nog av korruption och vansinniga beslut som drabbat dem. Önskar att svenskar tog lite lärdom av fransoserna. Svensken behöver också ställa större krav på sina folkvalda, annars kommer dem att fortsätta att göra som dem vill. Tyvärr styrs landet efter politiker och journalisters personliga idiologi, oavsett hur väljarna röstat. Politiker som saknar logiskt tänkande, inte utför konsekvensanalyser, och inte bryr sig om faktuella utslag, är i min uppfattning ohederlig gentemot sina väljare, och landets befolkning. All makt utgår från folket, men det gäller inte längre, och har kanske aldrig gjort det heller!

  • Om du läser min krönika igen så bör du inse att jag delar din uppfattning att fransmännen är ett föredöme i sin benägenhet att ge sina makthavare aktiv ”feedback”. Min kritik är alltså inte mot att man protesterar, utan mot att det saknas realistiska förslag och krav från protestanternas sida.

   • Men många proteströrelser har ju börjat lite yvigt för att sedan strama upp sig.Kanske man t.o.m kan ta Sverigedemokraterna själva som exempel?Och jag anser att vi behöver betydligt mer folkligt uppror i hela EU. JU mer liv och protester mot den Globalistiska Politiken dess då bättre.

   • Ok, så kan det vara, men man måste börja någonstans och det är fransmännen suveräna på. Om det svenska folket börjar tänka på landets situation skulle även vi demonstrera. Förhoppningsvis sker det redan nu till helgen . Vi får vad vi tillåter, och vi tillåter allt, det är där skon klämmer!

   • Rörelsen började som en protest från vanliga låginkomsttagare som, trots att de arbetar heltid, inte får ekonomin att gå ihop. Bränslepriserna var droppen för den lägre medelklassen, som måste ha bil för att ta sig till jobbet.

    Frankrike har blivit en skattediktatur, där folk hålls i schack av ett politiskt system som inte går att rösta bort. Varför måste man ha ”realistiska förslag” för att protestera mot det?

  • Visst är det så , jag lång erfarenhet från UK , trivdes aldrig landet påminde alltför mycket om Sverige,- folket ville därifrån.

   • Jag har full förståelse för att man instinktivt vill lämna dessa länder, Sverige inkluderat. Jag tror dock att kommer att kännas extremt ruttet den dag då dessa människor sitter i nåt halvsunkigt land som Indien, Thailand m m och inser att de inte längre ens har valet att återvända hem, att de har blivit ett folk utan land, rotlösa och meningslösa. Landsflykt är just vad det låter som.. en flykt, inte ett dugligt liv.

    • Vi har ju trots allt ännu så länge en möjlighet att välja.
     Jag personligen skulle aldrig välja ett land med en för mig så främmande kultur.

    • Landsflykt är just detta – en flykt från det som var ens rättmätiga och naturliga arv. Efter flykten kommer du aldrig ha någonting mer som du kan kalla ditt förutom lite prylar och hitte-på pengar, då blir man rotlös i dess mest perfekta form.
     Där finns ett oändligt högt värde i att ha ett hem, någonstans där man kan känna att man har kontroll, säkerhet och trygghet, visioner och drömmar inför en framtid, ens egna barns framtid osv.
     Dessvärre är detta också någonting som likt den personliga hälsan ingenting man saknar föräns den är borta och då är det för sent att ångra sig.

 21. ”Låt oss börja med det bästa på kravlistan: Gula västarna menar att Frankrike har en skyldighet att hjälp och försörja flyktingar, men att fokus på denna hjälp ska vara i närområden till där flyktingströmmarna uppstår. Vidare vill man att de asylsökanden som får avslag på sin asylansökan ska utvisas ur landet. Detta är givetvis ett litet men viktigt och bra steg i rätt riktning när det kommer till att få kontroll över Frankrikes förödande demografiska utveckling.”

  Detta har inte bara med demografi att göra utan också mycket med ekonomi.
  Varför inte överst på kravlistan i fet stil? (förekommer nu inte alls som kravrubrik i texten, varför?)

 22. De som vanligen protesterar och strejkar i Frankrike är tex CGT och SUD (fack där alla medlemmar är egoistiska idioter) och oftast ifrån skyddade statligt kontrollerade plattformar som SNCF (järnvägen), GDF, EDF (gas, el), lärare i statliga och kommunala skolor, dvs det är de lata egoistiska människorna som strejkar för att få behålla sina privilegier.

  De gula västarna är annorlunda. Det startade som en proteströrelse mot att även de som jobbar på riktigt aldrig har några pengar över. Det var allstå ingen ”ofinansierbar vänsterpopulism” i början.

  Sedan har andra element (politiska partier, stenkastavänstern) försökt rida på den vågen. Eftersom upproret saknar huvud så finns alltid risken att rörelsen tas över av sådana element och det är dessa som upprättat den där ”kravlistan”.

  Hittills har västarna haft en starkt folkligt stöd, men om facket + våldsvänstern + företrädare för oppositionen försöker stjäla rörelsen så kommer stödet garanterat minska.

 23. Det är första gången jag kommenterar på Samnytt och av samma skäl som jag kommenterat på Copucornia. Nämligen att ni båda sprider desinformation. Det är inte för att vara oförskämd.

  Uppgifterna om kravlistor av alla slag sprids av Macrontrogna och det är hela MSM I Frankrike. De krav du nämner här ovan kommer inte alls från de ursprungliga Gula Västarna, utan från mycket olika intressegrupper som hakat på protesterna.
  De gula västarna motsvarar medelsvensson. Det finns en bok av Christophe Guilly från 2014 med titeln ”La France Périphérique”, som beskriver dessa människor i sin sociala kontext. De är ungefär 40 milj av Frankrikes 65 milj invånare. Självfallet finns alla politiska riktningar i en så stor grupp. Jag själv tillhör denna grupp.
  Det cirkulerar i franska media ett
  flertal kravlistor liknande den på Cupocornia, somliga med långt över 100 krav.
  Det är ren desinformation. Denna desinformation bör inte återges utan
  förklaring, som du gjort i din artikel.
  Som sagt, det finns ingen
  officiel lista med krav. De fyra viktigaste klagomålen från de genuina
  Gula Västarna är dessa: Slopande av de planerade höjda skatterna på
  drivmedel, slopande av den planerade skärpta kontrollbesiktningen,
  återinförande av 90 km/h hastighetsbegränsningen på landsvägar från
  nuvarande 80 km/h och ett slut på den överdrivna
  hastighetsövervakningen.

 24. Den stora frågan borde ju vara vem är det som slarvat bort dom offentliga finanserna?
  Är det folket? Eller dom som fått förtroendet att förvalta folkets pengar?

 25. Har ägnat en stund av dagen åt att följa ett program från Kongo en plats Goma, det är ett under av frodighet , bara du tittar på det gröna så skänker det näring åt befolkningen.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Goma

  Folk måste vara i paniksituation för att kämpa till ett bättre liv.
  Där sticker du ner en bit av en planta och det växer !
  Sverige är än ”bättre”, de behöver bara anlända för att allt flyger in i deras munnar, behöver inte ens sticka ner en planta i jorden.
  Blir förmögna på att doppa något annat i en annan, helt sanslöst !

 26. Jag får ta det som ett hedersomnämnade att herr Almqvist svarar på de flestas frågor utom mina. Då vet jag med säkerhet att jag var helt rätt ute. 😏

  Jag försöker igen. Inget personligt. Jag vill verkligen veta, då jag själv aldrig satt min fot inne i riksdagshuset..

  .. Så, Erik Almqvist. Du som f.d Sverigedemokrat med insyn i riksdagen. Hur mycket kostar det att köpa en riksdagspolitiker? 1 miljon? Tio miljoner? Löften om ledande positioner utanför Sverige? Har någon närmat sig dig någon gång med sådana förslag? Är Sverigedemokraterna omutbara? Ränner globalist-lobbygrupperingar i korridorerna? Är SD en kontrollerad opposition? Varför är SD helt tysta i alla dessa frågor som är ödesfrågor för de svenskar som röstat på dem?

  Det är sådana här frågor vi vill ha svar på, inte tveksamma krönikor om de som faktiskt AGERAR, som de Gula Västarna

  • Är väl ganska tydligt när Erik via denna artikel begär att vanligt folk/arbetare ska underordna sig korrupta oligark styrda centralbanker och finanssystemet som är roten till alla problem vi ser. Han försvarar systemet och att folk ska tvingas arbeta ihjäl sig på fabriker p.g.a skatter och räntor.

 27. Gemensamt för alla länder är att byråkratin tillåts växa. Det skulle behövas en rejäl rensning. Såg ett TV program från Italien…ett advokatkontor hade en anställd vars enda uppgift var att stå i olika köer och få stämplar.
  Jag märker att det även i Sverige skall ” ansökas ” om ditten och datten och kommunen tar ut en avgift. Trots att man lever på skattemedel. Kommunen springer också runt och gör ” inspektioner ” och delar ut ”sanktionsavgifter !

 28. ”Krav: Förbjud industriföretag från att flytta ut produktion från Frankrike.
  Detta skulle mer eller mindre ta död på nyinvesteringar i industrin”

  Då är det fel på Finanssystemet, om det krävs investeringar från andra länder. Så det rätta är att först och främst lägga ner den skiten (Finanssystemet). Folk och Nationer ska vara självständiga utan skuld och räntor.

  ”Krav: Sluta betala räntan på statsskulden
  Frankrikes statsskuld är gigantisk. Skulle man sluta betala ränta till sina långivare – bl a svenska pensionärer genom pensionsfonderna ”

  Ingen ska vara i skuld, Svenska pensionärerna är inget problem eftersom vi även raderar ut Sveriges skulder när vi lagt ner Oligarkernas finans slav-system.

  ”Krav: Pension vid 60, för kroppsarbetare 55.
  För ett folk som jobbar 35 timmar i veckan och lever allt längre skulle en pensionsålder på 55-60 gräva ett gigantiskt hål i statsfinanserna. Men det är klart, kan man låna utan att betala ränta så finns det ju inga gränser för vad staten kan bekosta…”

  Hur mycket kroppsarbete har du själv gjort egentligen?
  Och vem fan jobbar du för nuförtiden, Bankerna precis som Reinfeldt eller?

  Det låter nästan som det för du skriver som du förespråkar och är en god vän av finans/centralbank systemet som är roten till alla våra problem. Äckligt …

 29. Klimatskatter kommer att sänka vår levnadsstandard ganska så rejält och det är globalisterna även öppna med. Även kommunister var tydliga med att ekonomisk tillväxt inte var något för dem….

  Kanske skulle fransmännen börja med att sluta rösta på globalister som Macron om de vill behålla sin höga levnadsstandard.

  Meanwhile in Sweden: Nästa klimatskattehöjning för svenskarna kommer nästa månad (och varje år efter det). De svenskar som kommer att drabbas hårdast är de som av ekonomiska skäl inte har råd med en ny bil och tvingas köra runt i gammal bensinslukande bil, de som lever utanför städerna och de svenskar som har lite pengar över efter att hyran och maten är betald (i synnerhet pensionärer och studenter utan rika föräldrar).

 30. Är så jävla trött på politiker. Den som trots små inkomster lyckas få ekonomin att räcka till i en familj. Den borde bli statsminister. De här idioterna som vi har nu. Kommer bli sveriges död.

 31. Om EU varit en väl fungerande organisation, skulle pensionsåldern kunnat vara 60 år. Nu ska medborgarna istället jobba till 70 år för att gynna gycklarna.

   • Jag ser att du är en anhängare av Frankrike.
    Det är sant att Frankrike är ett mycket vackert land, och
    fransmännen är ett intressant folk, och dessutom inte rädda för
    att taga ställning, och inte i skymundan som vi är vana vid i
    Norden. Jag hoppas att Frankrike skall klara sig ur detta.
    Maj 68 sitter fortfarande kvar i mitt minne…mycket tydligt.
    De gula västarna liknar till en viss del de tidigare händelserna.
    Åtminstone reagerar fransmännen ordentligt, och de uppnår
    resultat. Migrationsproblemet är långt ifrån löst, och så länge
    våra gränser står öppna som de gör, inklusive i Frankrike så
    kommer detta att straffa vår ekonomi och välfärd. Migrationen
    är roten i det onda. Kostnaderna går långt utöver ramen av vad
    varje land orkar med. Det finns dock krafter som vill destabilisera Europa och migrationen är ett enkelt sätt att nå ett sådant mål.
    Extrem-vänstern arbetar hårt i den riktningen.

 32. Det är givetvis sant att mycket av det som Gula Västarnas talespersoner framför som krav är orealistiskt men samtidigt vittnar protesterna ändå om ett paradigmskifte. Immigrationen har slitit hårt på Frankrike och fransmännen och det är intressant att skönja att cirkeln snart är sluten mellan vänstern och de konservativa i immigrationsfrågorna. Likadant i Sverige där det endast är V och SD som uttalat är emot undertecknandet av FN:s migrationspakt. Detta närmande mellan vänstern och de konservativa i de här frågorna måste tas på allvar av båda sidorna.

 33. SJ och Telia gav pension till sin personal från 55-58 års ålder på grund av omorganisation ändå öser staten ut pengar på bidragstagare, så varför skulle inte Frankrike klara att pensionera från 55 års ålder, jag gick efter 38 års tjänst.

 34. Att demonstrationerna i Frankrike ”ballat ur i mellan åt” beror mycket på att en massa andra ”slödder” drar fördel av den kaotiska situationen och då börjar agera efter deras egen agenda ”förstör Frankrike”.

  När det gäller pensionsdebatten tycks 7-klövern vara överens om att äldre svenskar skall fortsätta att jobba över den gamla pensionsålder för att försörja betydligt yngre flyktingar. Jag utgår från att Macron är av samma uppfattning som våra politiker.

 35. Allt åt alla i hela världen har ju det gapats i Sverige nu i snart 30 år. Nu märks det. Jobba tills man är 70. Låga ingångslöner. Ingen köpkraft. Allt måste man låna till.

 36. Det är mycket bra att fransmännen demonsterar mot makten. Jag hoppas att svenskarna demonstrerar på lördag och söndag mot FN:s migrationsavtal. Jag hoppas att även SD demonstrerar mot vansinnesavtalet. Om inte är det minst sagt konstigt.

 37. Börja i rätt ände! Allt till alla är vad vi nästan skulle haft om vi skött korten rätt sedan 2a världskriget.

 38. Men du glömmer den hetaste och den direkt utlösande frågan nämnligen ökningen av drivmedelskatten på 46% som skulle börja gälla från årsskiftet…det var droppen. Efter de senaste våldsamma demonstrationerna senarelade Macron den med 6 månader för att strax därefter helt slopa den från 2019 års budget. Den andra trafikfrågan som retar upp franska provinsbor är den i d i o t i s k a 80km/tim gränsen som nu gäller på alla vägar utom motorvägar vilka oftast är betalvägar. Nej Macron har visat sig vara en elitist med dålig känsla för var han har sina landsmän….samtidigt behöver Frankrike effektiviseras samt sanera finanserna så långt har M. Macron rätt. Tyvärr är han globalist och TROR på ”allas lika värde”.
  Svårt att tro på honom längre…!

 39. Allt åt alla kunde vara ett faktum. I varje fall för ursprungsbefolkningen. Det finns inget som säger att allt åt alla ska innefatta de som kommer utanför Europa. Hade inte Grekerna arbetslöshet också? Varför inte fixa jobb inom EU för dem? EU var bra tänkt men nu handlar det inte om européer längre. Rörligheten inom EU handlar nu om rörlighet från utanför EU till Sverige. EU blev alltså inte vad det var tänkt som. EU var tänkt för européer.

  • Precis – kan man slösa 1000 tals miljarder på folk som inte har här att göra när jobben blir allt färre hade det varit bättre att behålla landet homogent – gå ner till 35 timmars veckan men hålla arbetsgivare skadeslösa , se till etniskt svenska att par som vill ha många barn – kan göra det utan att gå under själv på kuppen.Se till att pension , a-kassa och sjukförsäkring är nåt som fungerar i verkligheten. DET kunde man ha lagt alla dess miljarder och åter miljarder på. Plus att bygga ut kärnkraften så hade vi sluppit hela den här skiten med vindkraft. Och säkerligen en hel del annat som gjort skillnad i verkligheten. I stället tar man ut maximal skatt och använder det för att FÖRSTÖRA LANDET!! Fy FAN. Förrädare!!

   • Ge bonus till att föda genuint svenska barn med svensk kultur. Det borde få bidrag. Men förstår inte problem med vindkraft. Det är väl bra?

    • Sveriges energiwende till kärnkraft tog C:a 10 år.
     Efter omställningen kom hälften av elbehovet från kärnkraften och resten från förstörda älvar i norr. Vindkraft kräver subventioner + ersättningskraft i samma storlek som vindsnurrorna producerar. När det är kallt blåser det dessutom sällan. Vindkraft är för drömmare. Att ersätta de uttjänta reaktorerna med nya samt satsa på forskning för att ta fram reaktorer som tar ut mer energi ur det använda kärnbränslet skulle ge oss nästan obegränsat med energi. Bonus är att älvarna kan restaureras och det krympande beståndet av vildlax kan räddas.

     • Såg en debatt med Sjöstedt och Kd om energi i Aktuellt. Sjöstedt är populist. För dum är han inte. Han var så svag i debatten att det inte var seriöst. Han vet ju att inget kan ersätta kärnkraft. Då är det populism. Han vill importera från Norge lät det, men de har bara vattenkraft till sig själva.

 40. Informativ krönika, den råa sanningen sammanfattad i en artikel är imponerande. Kan lägga till att pensionärerna dessutom har det väldigt bra t.ex med regelbundna hembesök av hårfrisörskan för en låg penning mm. Svenska fattigpensionärer kan bara drömma om en sådan lyx.

 41. En ekvation som inte går ihop – typisk vänsterberäkningar. Någon annan skall betala – gärna de rika (!) för där finns ju ”hur mycket som helst”. Dessa argument går ju hem hos dem som inte kan räkna och tror att tillgångar finns i överflöd. Mönstret känns igen från den svenska debatten där den alltid lismande Sjöstedt vinner lagrar. Kryddat med lite avundsjuka så är konceptet fullödigt. Arma idioter som fortfarande är vänsteranhängare…

 42. Att tro och veta är samma sak!
  Vilket är den religiösa verksamhetens specialitet oavsett vilken lära man har tytt sig åt!
  Alltså att bli grundlurade är ett faktum och i detta sammanhang finns en varning som de flesta slår emot i sitt oförstånd som handlar om att vår Planet kan bli invaderat av utomjordingar!
  Nåväl, världsledarna känner till det här och de har fått sitt memorandum att tiga om det här, i hänsyn till att det skulle skapa en panik i alla religiösa rörelser!
  Personligen om man har läst på vad som är på gång, så tänker jag så här, ponera att vi blir tagna på sängen av hyperintelligenta Aliens som tog hand om vår världsordning?
  Tänk då bara på att allt av vansinnig politik kanske föll i graven gissningsvis??
  Just detta, måtte vara vara jordens största befrielse någonsin i historien och detta gör att man hoppas på att detta kommer att ske, för mänskligheten behöver styras upp och förstå meningen med vår existens, utan all den lögn som vi alla blir preparerade med!

 43. Så här skriver en svensk, bosatt i Frankrike sedan lång tid:

  ”Vi ser långa kravlistor med ibland över 100 krav. Dessa listor kommer från regeringstrogna journalister som antecknat vad olika intresseorganisationer som hakat på protesterna har framfört. Det är ren desinformation. Det finns ingen officiell lista med krav. Nästa vecka ser vi demonstrationer från studenter, lastbilschaufförer, bönder, sjuksköterskor m.m. De är inte Gula Västar även om de är klädda i en sådan.

  De fyra viktigaste klagomålen från de genuina Gula Västarna är dessa: Slopande av de planerade höjda skatterna på drivmedel, slopande av den planerade skärpta kontrollbesiktningen, återinförande av 90 km/h hastighetsbegränsningen på landsvägar från nuvarande 80 km/h och ett slut på den överdrivna hastighetsövervakningen.”

  På mig verkar de Gula Västarna snarare vara en variant på det göteborgska partiet Vägvalet och MRF.

 44. Vänster och Höger spelar ingen roll längre. Alla ekonomiska, sociala och ekologiska faktorer underordnar sig invandringens kostnader.

  Det är endast globalism vs nationalism som gäller nu. Vinner globalismen så kommer det inte finnas pengar även om vi jobbar till 85.

LÄMNA ETT SVAR