Ekonomisk kris

Bild 1: https://www.pexels.com/photo/sad-mature-businessman-thinking-about-problems-in-living-room-3772618/ Bild 2: https://pixabay.com/photos/wallet-empty-poverty-bankrupt-3548021/

Ekonomi

Allt fler svenska hushåll klarar inte av de ökade utgifterna

Publicerad 4/7/2023
Annons

Hushållen i Sverige har det tufft ekonomiskt och plågas av höga priser till följd av hög inflation och stigande bostadsräntor. Dessa faktorer gör att det blir allt svårare att få pengarna att räcka till, och många hushåll ser nu sina buffertar och besparingar krympa ihop.

Enligt Nordeas senaste Boendebarometer har 51 procent av svenska bostadsägare uppgett att de inte längre kommer att klara ökade utgifter på mer än 6000 kronor i månaden, vilket är en betydande ökning från hösten 2022 då 43 procent uppgav detta.

Detta kan bero på den höga inflationen som drabbar hushållen hårt. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, säger att det återkommande rådet att göra en budget och försöka kapa sina utgifter gäller i högsta grad även nu. Det uppger Nordea i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Prognos: Flera år av hög inflation, lågkonjunktur och elände för hushållen

Ytterligare oro späs på av att 76 procent av de tillfrågade tror på stigande bostadsräntor det kommande året. Tillsammans med inflationen är det detta som skapar oro för den egna ekonomin hos hushållen. Inflationssiffran (KPI) från SCB som senast låg på 12 procent bekräftar att det är en befogad oro som hushållen har.

Ytterligare kostnadsökningar väntar

Gabrielsson betonar att det är viktigt att hushållen är förberedda på ytterligare kostnadsökningar, eftersom prognosen pekar på ytterligare höjningar av styrräntan före sommaren. Alla bolåntagare bör därför se över sina boränteval och prata med sin bank för att förhandla sig till bästa möjliga boränta.

LÄS ÄVEN: Ekonomisk forskare: Sverige den svagaste länken i Norden

Enligt undersökningen tror 50 procent av bostadsägarna att deras bostad har minskat i värde det senaste året. Oron är ännu mer tydlig för boende i storstadsregionerna än de i övriga landet. För boende med hög belåning blir detta särskilt problematiskt eftersom det sjunkande värdet på bostaden kan leda till att man hamnar i en ekonomiskt tuff situation.

LÄS ÄVEN: Fortsatt stigande bostadspriser

Undersökningen visar också att 47 procent som har funderat på att sälja sin bostad har avstått på grund av de sjunkande bostadspriserna. Sammanfattningsvis befinner sig många svenska hushåll i en tuff ekonomisk situation och måste vara beredda på ytterligare kostnadsökningar.

LÄS ÄVEN: Personer på bidrag förvägras hyra bostad i ’utsatta’ områden

redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons