farskallar-feature

Bild: Facebook/Miljökontoret

Inrikes

Växande fenomen: Får stjäls ur hagar och tjuvslaktas

Publicerad 10/2/2022
Annons

Under senare år har allt fler får försvunnit från svenska hagar och det är inte vargen som är den största boven. Mängden får som stjäls och tjuvslaktas har nu passerat antalet rovdjursangrepp, larmar Svenska fåravelsförbundet. Nu kräver förbundet åtgärder mot djurstölderna.

När fårbonden Hanna Lupiner i Gränna räknade sina får i lördags var alla på plats och betade i hagarna. Dagen därpå var en tacka spårlöst försvunnen. Senare fick hon höra från en kollega att slaktrester påträffats i skogen av en joggare, ungefär en mil från Hannas gård. Bland slaktresterna upptäcktes Hannas märkning.

– Jag blev alldeles kall. Att någon bara kan gå in i mina hagar, ta ett får, åka en mil, slakta det och ta hand om slaktkroppen. Jag har ju hört om det här förut men att det skulle hända mig var ju helt ofattbart, säger hon till TV4.

LÄS ÄVEN: Fem fårskallar hittades i butik

Stöld av djur saknar egen brottskod och hos polisen faller det under ”övrig stöld”. Därför finns ingen officiell statistik över hur många djur som varje år stjäls från svenska bönder. Enligt Svenska fåravelsförbundet har problemet dock vuxit ikapp rovdjursangreppen. De kräver därför nu att djurstölder ska få en egen brottskod.

LÄS ÄVEN: Avhuggna fårskallar hittades vid inspektion av livsmedelsbutik

Ovanligt att någon straffas för brottet

– Vi får in fler rapporter än tidigare år. Det här är inget nytt problem men vi ser att det tilltar, säger Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande för Svenska fåravelsförbundet.

Polismyndigheten är dock skeptisk och uppger att man är restriktiv till att utöka brottskoderna. Eftersom fängelse inte finns på straffskalan uppges det inte vara aktuellt att göra någon förändring. Polisen prioriterar inte djurstölder och att någon lagförs för brottet är ovanligt. Det är med andra ord ett brott som förövaren inte löper någon större risk att straffas för.

Hanna Lupiner har nu flyttat sina djur till betesmarker som ligger mer otillgängliga, något hon tycker är sorgligt om än nödvändigt.

– Jag älskar ju att djuren går utmed vägarna, så att de som passerar förbi här får uppleva en levande landsbygd, säger hon.

LÄS ÄVEN: Bedrev restaurangkök i lägenhet – styckade ankor på toaletten

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons