➤ KRÖNIKA  Denna krönika blev kraftigt försenad då jag drunknat i mitt forskningsarbete de senaste veckorna. Hursomhelst, här följer några ytterligare likheter mellan Alt-right rörelsen (med Trump som informell ledare) och Alt-left (extremvänstern).

Eventuella fel skylls på underhuggare. När kommunister under kalla kriget konfronterades med Sovjetunionens brister så svarade de antingen med total förnekelse eller genom att hävda att ledarskapet var bra men att man hade ”infiltratörer”, ”kontrarevolutionärer”, ”spioner” och allmänt inkompetent folk på regionala och lokala nivåer som kastade grus i maskineriet. Faktum är att tron på Ledarens godhet var så utbredd att många av de som var fångna i Gulag skrev brev till Stalin och bad honom ingripa; de vägrade helt enkelt att tro att det var den gode Stalin själv som fängslat dem utan skyllde istället på den ”inkompetenta” lokala polismakten där de bott.

Precis som Gulag-fångarna inte kunde förmå sig att beskylla Stalin, så kan inte Carrier-fabrikens anställda, vars jobb Trump under mycket pompa och ståt ”räddade” tidigare i år, förmå sig att beskylla Trump nu när de ändå blivit varslade. De gjorde nyligen en live-stream där de försökte få Trump att ingripa, eftersom de fortfarande är naivt övertygade om att han bryr sig om dem och inte bara gav deras företag 7 miljoner dollar för att skjuta upp uppsägningarna lite grann så att Trump kunde få positiv publicitet tidigt i sitt presidentskap.

I den mån Trumps anhängare erkänner att hans första år vid makten inte varit överdrivet imponerande så skyller de också detta på alla utom Trump. Republikanerna i kongressen har förrått honom och vägrar lyda order menar de; detta trots att kongressens själva uppgift är att granska presidenten och inte vara en dörrmatta. Jared Kushner har av många utsetts till det svarta fåret i Trumps inre krets, och när Trump gör något osmart så är det tveklöst för att Kushner viskat onda ord i hans öra. På senare tid har Bannon, som man tidigare avgudade, också utsetts till syndabock efter att han varit lite för ärlig med hur det egentligen är ställt med Trump.

Detta blev särskilt tydligt när Trump skulle ersätta Obamacare tidigare i år. Trump gick tidigt ut och klankade ner på Republikanerna i kongressen för att de inte hade en färdig plan för vad Obamacare skulle ersättas med. Trump hade under valkampanjen hävdat att han hade en plan, men hade tydligen räknat med att helt enkelt kunna ta åt sig äran för den plan som Republikanerna i kongressen kommit överens om. När denna plan inte visade sig existera, så fick Trump problem!

Anledningen till att planen inte existerade är att det hade varit meningslöst för kongressrepublikanerna att komma överens om något innan de visste vilken kandidat som skulle vinna primärvalet och vad hans plan var. Utan den informationen riskerar man att komma överens om en plan som presidenten sedan vägrar skriva under på. Men Trump hade aldrig någon plan, och verkar mest ha trott att presidentskapet var precis som att vara VD; man behöver inte leda arbetet aktivt utan behöver bara delegera ut arbete till underhuggare.

Så är det inte, något som fått Trump att surna till. Han hävdade i en presskonferens att ”ingen visste att sjukvård är så komplicerat” trots att detta är något som bokstavligen varenda människa visste om. Trumps anhängare slöt dock upp och insisterade på att vare sig de själva eller någon de kände vetat om att sjukvård var komplicerat. Den Store Ledaren kan ju inte ha fel!

”Safe space” – ingen kritik tillåten. Extremvänstern har gjort sig känd för att kräva ”trygga zoner” där ingen kritik mot deras världsbild får förekomma eftersom någon kan bli kränkt. Alt-right är dock inte mycket bättre – Donald Trump gick själv ut på Twitter för drygt ett år sedan och krävde att teatern skulle vara ”a safe and special place” där hans politik och företrädare inte skulle få kritiseras.

George W Bush fick ta emot minst lika mycket skit från både media och artister, men agerade aldrig så här barnsligt. Framförallt så försökte Bush aldrig någonsin inskränka pressfriheten, något Trump hintat väldigt många gånger att han vill göra. Bland annat har han sagt att TV-bolag som sänder ”fake news” borde tappa sändningsrättigheterna, samt också att allt som är negativt om honom är just fake news.

Grejen med att vi har pressfrihet är ju just att vi inte kan lita på att någon politiker objektivt kan bestämma vad som är sant, och att det då förekommer ”fake news” från både höger och vänster är ett billigt pris att betala för friheten att skriva vad man vill även om någon politiker tycker att det är ”fejk”. Denna mediekritik påminner också ironiskt nog om hur kommunister hävdar att media kontrolleras av ”le bourgeois”, och all kritik mot kommunistländer som kommer ifrån media ignoreras oavsett hur väl underbyggd den är. Att det kommer från ”le bourgeois” media är tillräckligt för att avvisa varje påstående, oavsett hur underbyggt det är!

Om ni vill ha bevis på att Trumps anhängare agerar likadant, se kommentarsfältet nedan där någon garanterat kommer avvisa denna krönika för att jag länkar till etablerade mediekällor och flera också kommer kräva att Samhällsnytt ska vara en trygg zon där de slipper läsa Trump-kritik!

Historierevisionism. Om man frågar Trumps anhängare så var USA:s ekonomi i botten för ett år sedan men är idag på frammarsch. Faktum är att alla officiella data visar att ekonomin detta år bara följt samma trend som flera år tidigare: Arbetslösheten har fortsatt sjunka, aktiemarknaden har fortsatt gå uppåt, lönerna har fortsatt att sakta men säkert börja stiga igen etc.

Det vore rättvist att säga att de domedagsscenarion för USA:s ekonomi som många inom vänstern förutspådde efter valet inte har besannats, men samtidigt så har Trump mest bara fått redan existerande trender att fortsätta. Dessutom hävdade Trump före valet att aktiemarknaden var i en bubbla; betyder inte den fortsatta ökningen i så fall att bubblan blivit större? Men denna bit av Trumps kampanj har suddats bort av hans anhängare.

Historierevisionism används också av anhängarna när det gäller själva valet 2016. Man menar att Trump vann trots att ingenting tydde på det, trots att all media var emot honom och trots att man hade den svåraste motståndaren av dem alla, Hillary Clinton.

Faktum är att USA:s mest kända statistiker Nate Silver varnade för en Trump-seger; opinionsmätningarna var nära det slutliga resultatet; media gav Trump gratis reklam värt 3 miljarder dollar under primärvalen vilket egentligen är den stora anledningen till att han blev GOPs kandidat; och Hillary Clinton var mer eller mindre värdelös på att kampanja, något alla vetat om sedan 2008 då hon mot alla odds förlorade mot Obama. Dessutom vann Trump endast på en teknikalitet då han fick färre röster.

Tack för att ni läste, vi ses i kommentarsfältet!